"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Гроші міжнародних партнерів поповнять резерви та підтримають гривню

П'ятниця, 18 вересня 2015, 16:50 -

Надходження від міжнародних партнерів України - це реальне джерело поповнення золотовалютних резервів та вагомий чинник підтримки курсу національної валюти.

Про це заявив голова Ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Роман Шпек.

"Заплановане проведення валютного свопа з Нацбанком Швеції на суму 500 млн доларів і отримання кредиту Світового Банку для підтримки фінсектору України - це реальне джерело надходжень в золотовалютні резерви країни. Крім того, очікується отримання кредитних коштів від міжнародних фінансових організацій для купівлі природного газу, що додатково зменшить тиск на золотовалютні резерви і сприятиме їхньому відновленню", - сказав Шпек.

На його думку, анонсовані Нацбанком аукціони з купівлі валюти навряд чи дозволять регулятору істотно збільшити обсяги купівлі іноземної валюти на ринку.

Реклама:

Проте, за словами Шпека, Національний банк зобов’язався у рамках програми EFF перевести свою присутність на ринку у статус нетто-покупця іноземної валюти.

"Завдяки цим скромним операціям кредитори України матимуть впевненість, що запозичені кошти не витрачаються на штучну підтримку обмінного курсу, як це відбувалося в Україні у 2012-2014 роках. При цьому великі обсяги надходжень від міжнародних партнерів разом із такою відповідальною поведінкою центробанку посилюють впевненість ринку у курсовій стабільності",-  зазначив Шпек.

Як відомо, Національний банк України уклав договір про валютний своп із Національним банком Швеції.

Крім того, Рада директорів Світового банку схвалила виділення позики в 500 млн доларів за системним проектом "Друга програмна позика на політику розвитку фінансового сектора".

Нагадаємо,17 вересня на першому аукціоні з купівлі іноземної валюти Нацбанк придбав 4,7 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: