"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Яценюк сподівається, що ЄК заблокує проект "Північний потік-2"

П'ятниця, 18 вересня 2015, 14:53

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк сподівається, що західні партнери не допустять позбавлення України Росією можливості здійснювати транзит природного газу в країни ЄС.

Про це сказав прем'єр в ході парламентських слухань про тарифи на енергоносії, передає "Інтерфакс-Україна".

"Північний потік-2" - це класичний антиукраїнський, антиєвропейський проект. Якщо Росія з окремими західними компаніями побудує "Північний потік - 2", це означатиме, що Росія доб'ється своєї мети і позбавить Україну повністю послуг з транзиту природного газу в країни-члени ЄС", - сказав прем'єр.

Яценюк зазначив, що обсяг доходів України по діючому транзитному контракту становлять 2 млрд доларів на рік.

Реклама:

"Я сподіваюся на дуже чітку позицію наших західних партнерів, в першу чергу Європейської комісії та країн-членів ЄС, щодо недопущення реалізації Російською Федерацією плану по позбавленню України транзитного потенціалу та щодо позбавлення України мільярдів доларів", - заявив Яценюк.

При цьому глава уряду зазначив, що українська сторона поки не отримувала реальні пропозиції від західних партнерів про спільну модернізацію української ГТС.

Він нагадав, що минулого року Верховна Рада підтримала ініціативу і схвалила створення спільного концерну з західними компаніями для модернізації газотранспортної системи України і сховищ.

"На даному етапі, на жаль, поки немає реальної пропозиції від наших західних партнерів про те, щоб вступити в українську газотранспортну систему і про те, щоб модернізувати її, спільно оперувати нею", - заявив Яценюк.

Раніше повідомлялося, що "Газпром" може збільшити прямі поставки газу в Європу через Балтику в два рази, побудувавши дві нові гілки потужністю 55 млрд кубометрів на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: