"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄК активізує розслідування цінової змови на ринку нафти

П'ятниця, 18 вересня 2015, 12:22

Європейська комісія готується до активізації розслідування потенційної змови компаній енергетичного сектора з метою маніпулювання цінами на енергоносії.

Про це передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерел Bloomberg.

За даними джерел, регулятор зажадав, щоб компанії прибрали інформацію, що є комерційною таємницею, з документів, зібраних у процесі обшуків або наданих на вимогу Єврокомісії.

У число таких компаній входять Royal Dutch Shell Plc, Statoil ASA і агентство енергетичної інформації Platts.

Реклама:

Як зазначає Bloomberg, даний запит може бути передвісником компаніям офіційної скарги ЄК, так званого повідомлення про претензії (statement of objections).

"Зазвичай Єврокомісія робить запити про забезпечення конфіденційності, коли повідомлення про претензії вже в роботі", - заявив професор юриспруденції Льежського університету, фахівець з антимонопольних розглядів Ніколя Петі.

Як варіант, чиновники ЄС планують поділитися документами з позивачами або іншими учасниками галузі, щоб отримати інформацію і коментарі, які сприятимуть розслідуванню, додав Петі.

Розслідування Єврокомісії на нафтовому ринку почалося в травні 2013 року, коли ще не затих скандал навколо маніпулювання процентними ставками міжбанківського ринку LIBOR.

Регулятор не виключає, що нафтові компанії могли за змовою передавати Platts - провідному світовому постачальнику інформації про ціни на енергоносії - занижені ціни на нафту та інші нафтові продукти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: