Лівія і Оман можуть виявитися наступними в черзі на девальвацію - експерти

Неділя, 13 вересня 2015, 16:34

Наступними в черзі на девальвацію можуть виявитися Екваторіальна Гвінея, Лівія, Республіка Конго і Оман - невеликі і надмірно залежні від нафти країни.

Таку думку висловили експерти Bloomberg Intelligence, передає "Інтерфакс-Україна".

У Гвінеї на енергоносії припадає приблизно 90% ВВП і практично всі експортні доходи. При цьому центральноафриканський франк КФА, який Гвінея використовує разом з п'ятьма іншими африканськими державами, прив'язаний до євро, що не дозволяє їй компенсувати падіння нафтових цін.

Гвінея може різними способами поліпшити своє становище: вийти з монетарного союзу, скорегувати курс центральноафриканського франка до євро або ж повністю відмовитися від прив'язки до єдиної європейської валюти, вважає економіст Bloomberg Intelligence Девід Пауелл.

Реклама:

Республіка Конго також входить в зону центральноафриканського франка. На кінець 2013 року на нафтові доходи доводилося 56,8% ВВП цієї країни. У той же час республіка в якійсь мірі захищена крупними міжнародними резервами, одними з найвищих в Африці, вважає експерт.

Лівія після повалення Муаммара Каддафі в 2011 році увійшла в період нестабільності і поповнила "тендітну п'ятірку" країн ОПЕК, які урізають соціальні витрати у відповідь на зниження нафтових цін.

Через обвал котирувань на ринку нафти Лівія використовує міжнародні резерви, витративши чверть тільки торік. Лівійський динар прив'язаний до спеціальних прав запозичення Міжнародного валютного фонду.

Оман є однією з найменших за величиною країн Перської затоки, але при цьому виступає найбільшим нафтовиробником на Близькому Сході за межами ОПЕК. Оманський ріал прив'язаний до долара США.

У 2014 році бюджетний дефіцит Оману становив 600 млн ріалів (1,56 млрд доларів). Згідно з урядовим прогнозом, дефіцит може досягти 8% ВВП при середній вартості нафти на рівні 75 доларів за барель.

Аналітики, опитані Bloomberg, дають ще більш песимістичні оцінки і в середньому очікують підвищення дефіциту до 13% ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: