Україна різко збільшила експорт агропродукції в Китай

Неділя, 13 вересня 2015, 15:29

В той час, як обсяг експорту української продукції в Росію різко знизився, митна статистика підтверджує очевидний стрибок у торгових відносинах України з Китаєм.

Про це пише в статті на "Дзеркалі тижня" редактор відділу мікроекономіки та бізнесу Сергій Следзь

Автор відзначає, що за 7 місяців 2015 року аграрний експорт України в Китай становив 889,7 млн доларів, більш ніж удвічі перевищивши відповідний минулорічний показник (407 млн доларів).

У розрізі окремих товарних позицій приємно відзначити, що за рік експорт до Китаю зернових зріс у 4,7 разу, шоколаду - вдвічі, кондитерських виробів - у 1,2 разу, спирту майже в 6 разів. Тобто помітні зрушення і в експорті не тільки сировини, а й продукції харчової промисловості.

Реклама:
 натиснути для збільшення

Водночас, за січень-червень 2015 року частка української продукції в імпортованій Китаєм кукурудзі становила майже 90%, олії соняшникової - 97%.

І, як запевняє міністр аграрної політики Олексій Павленко, це тільки початок: "Ми робимо все можливе, щоб китайські партнери переконалися у серйозності наших намірів, відповідальності та надійності роботи з українською стороною".

За його словами, українська делегація  провела плідні перемовини з керівництвом Експортно-імпортного банку Китаю, представниками Генеральної адміністрації нагляду за якістю, інспекції та карантину КНР, Китайської корпорації експортно-кредитного страхування, представниками бізнесу, державних аграрних організацій та сільськогосподарських асоціацій. 

Як результат цих перемовин, найближчим часом Україна отримає дозвіл експортувати до КНР соняшниковий шрот, повідомив міністр. Генеральна адміністрація нагляду за якістю, інспекції і карантину КНР (AQSIQ) планує надати відповідні дозволи.

"Китайська сторона також запевнила, що не має додаткових вимог до українських цукру, вина та кондитерських виробів. Отже, у нас є можливість експортувати й цю продукцію", - сказав Павленко.

Крім того, Україні вдалося: налагодити обмін технологіями з Китаєм у рибній галузі; посилити взаємодію галузевих державних органів та імпортувати в Україну племінний матеріал; Україна надасть китайським партнерам пропозиції щодо експорту сертифікованої продукції птахівництва, яка зараз успішно поставляється до країн ЄС; обговорювалася можливість постачання української молочної продукції в Китай.

За словами міністра, в разі виконання вимог, пов'язаних із забезпеченням належного контролю за безпечністю та якістю продукції, китайські партнери готові працювати по кожній зазначеній товарній групі.

За оцінками аналітиків, зараз вітчизняні сільгоспвиробники використовують свій експортний потенціал в Піднебесну тільки на 7,5%. Тобто перспективи розширення співпраці - дуже значні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: