"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тіньовий ринок бензину "вкрав" з держбюджету 3,5 мільярда гривень

Неділя, 13 вересня 2015, 12:21

За підсумками першого півріччя 2015 року втрати державного бюджету від тіньового ринку палива - контрабанди, фальсифікату, пересортиці – становили близько 3,5 млрд гривень.

Про це пише у статті для "Дзеркала тижня" експерт нафтового ринку Сергій Куюн.

"Це сума несплачених "паливних" податків (акциз і ПДВ) за 375 тисяч тонн нафтопродуктів. Якщо порахувати ймовірні втрати до кінця року, то виходить, що вони становлять майже стільки ж, скільки і бюджет Нацгвардії, який дорівнює 8 млрд гривень", - пише автор.

Для порівняння, в минулому 2014 році нелегальний бензин "вкрав" з держбюджету 5 млрд гривень, писав раніше Куюн.

Реклама:

В той же час не можна сказати, що фіскальна служба абсолютно бездіє, пише Куюн. У 2015 році були проведені спецоперації, в ході яких виявлено близько 5% від оціночних обсягів нелегальних нафтопродуктів.

Найбільш відчутні результати досягнуті в боротьбі з контрабандою, яка практично припинилася після запуску з 1 червня Енергетичної митниці. Правда, незважаючи на очевидні результати, глава ДФС вже ініціював фактичну ліквідацію не тільки "Энергетички", але багато в чому і ліквідацію самої митниці як такої.

Згідно з офіційними даними Держстату, за перше півріччя 2015-го Україна спожила без малого 1,124 млн тонн бензину. При цьому виробництво склало 305 тисяч тонн. Очевидно, що інше - 819 тисяч тонн - повинно було приїхати ззовні. Але митниця зафіксувала всього 705 тисяч тонн. "Звідки ж взялися 114 тисяч тонн, або майже 10% ринку бензину?" - звертає увагу Куюн.

Але і це ще не все, - пише він. Є всі підстави вважати зазначені офіційні дані по споживанню заниженими мінімум на 15%. Таким чином, розмір тіньового ринку бензину в першому півріччі поточного року можна оцінити мінімум в 275 тисяч тонн.

"Додаткова мотивація "бити повз касу" з'явилася з січня поточного року, коли несподівано для всіх було введено 5%-ний збір з роздрібних продажів підакцизних товарів. При нинішніх цінах на паливо це означає, що кожен проданий повз каси літр приносить 1 грн. Враховуючи, що вся маржа заправок становить 2-3 грн, стимул продавати бензин, не ставлячи до відома касовий апарат, дуже велика", - пише експерт.

Такий же підхід при обчисленні нелегального ринку дизельного палива - виводить на цифру в розмірі близько 100 тисяч тонн у першому півріччі.

"Чому "лівого" дизпалива менше? Відповідь проста: акциз на бензин становить 202 євро/т, а з 20% ПДВ - понад 240 євро/т, або близько 5500 грн/т, або більше 4 грн на літрі. У той же час акциз на дизпаливо дорівнює 100 євро/т, тобто заробіток на його нелегальної поставки вдвічі менше, відповідно, бодяжити і "контрабасити" бензин при тій же частці ризику набагато вигідніше. До того ж технологічно ДТ зробити складніше, тоді як компонентів бензину предостатньо", - пояснює Куюн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!