Експерти прогнозують рекордний спад видобутку нафти в Росії і США

П'ятниця, 11 вересня 2015, 20:55

Останній обвал цін на нафту призведе в 2016 році до скорочення її видобутку в країнах, що не входять в ОПЕК, майже на півмільйона барелів на день.

Про це повідомляється у вересневому звіті Міжнародного енергетичного агентства, передає РБК.

Воно зазначає, що це буде рекордний спад з 1992 року. Зниження видобутку в США, Росії та на північноморських родовищах призведе до скорочення видобутку серед країн, що не входять в ОПЕК до рівня 57,7 млн барелів на день.

Видобуток в ОПЕК, хоча і скоротилася в серпні на 220 тисяч барелів на день, до 31,57 млн барелів на день, все одно залишається на 1,2 млн барелів на день вище минулорічного рівня.

Реклама:

МЕА очікує у другій половині 2016 року підвищення добового попиту на нафту ОПЕК до 32 млн барелів. Цей рівень востаннє спостерігався сім років тому, він на 1,6 млн барелів на день вище показника 2015 року.

За прогнозом МЕА світовий попит на нафту зросте в 2015 році до 1,7 млн барелів на день, що стане п'ятирічним максимумом, а в 2016 році - на 1,4 млн барелів на день.

Глобальна пропозиція в серпні становило 96,3 млн барелів на день і як і раніше перевищує попит. Світові запаси на 2,4 млн барелів на день вище минулорічного рівня і, за оцінкою МЕА, почнуть використовуватися тільки в другій половині 2016 року.

Значний спад у видобутку країн, що не входять в ОПЕК, і стійке збільшення попиту приведуть до того, що "якщо ціни не відновляться, то виробникам ОПЕК з низькими витратами доведеться збільшити видобуток в другій половині 2016 року, щоб зберегти рівновагу на ринку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!