НБУ переходить на кластерний підхід до банківського нагляду

П'ятниця, 11 вересня 2015, 14:05

Нацбанк України переходить на кластерний підхід щодо нагляду за банками.

Про це заявила директор Департаменту банківського нагляду Катерина Рожкова, повідомили у прес-службі регулятора.

За словами Рожкової, регулятор переходить до ще більш сфокусованого нагляду на базі оцінки ризиків. На сьогодні банки серед наглядових підрозділів поділяються відповідно до обсягу активів.

"Із застосуванням нового підходу НБУ групуватиме для цілей нагляду банки за схожими бізнес-моделями, профілями ризиків та характером здійснюваних операцій чи іншими притаманними ознаками. Також поєднуватимуться в один наглядовий кластер банки різні за розміром, але у яких є спільні власники. До кожного з таких наглядових кластерів будуть визначені специфічні режими нагляду та виділені відповідні наглядові групи" - заявила Рожкова.

Реклама:

Наприклад, банки I та II груп поділятимуться на такі наглядові кластери: державні банки, великі приватні банки та банки, які належать до міжнародних банківських груп.

Розподіл банків III та IV груп для цілей банківського нагляду проводитиметься за результатами оцінки бізнес-моделей, профілів ризику та характеру здійснюваних операцій, але інформація про належність банку до такого наглядового кластера залишатиметься банківською таємницею.

За словами  Рожкової, застосування наглядових кластерів дасть змогу:

- оптимізувати навантаження на наглядовців та кураторів;

- визначити найактуальніші напрями для аналізу операцій банку;

- скоординувати активність наглядових підрозділів, фінансового моніторингу, валютного контролю тощо.

"Нацбанк не має завдання щодо виведення банків з ринку, але є завдання забезпечити життєздатність усього банківського сектору. Нам необхідно розуміти, як банки заробляють й на які ризики наражаються. Першочергове завдання - зробити банківську систему прозорою, достатньо капіталізованою та життєздатною", - підкреслила Рожкова.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!