"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У 2014 році земельний банк агрохолдингів скоротився - експерти

П'ятниця, 11 вересня 2015, 11:53

У 2014 році на тлі проблем економічного і геополітичного характеру тенденція до скорочення земельного банку, що перебуває під контролем великих аграрних компаній, отримала своє продовження.

Про це заявили експерти асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Частка агрохолдингів у загальному землекористуванні с.-г. підприємств торік зменшилася на 0,25 млн га - до 26,7%. У сукупності земельний банк агрохолдингів склав 5,60 млн га.

У дослідженні, зокрема, йдеться про те, що сукупний обсяг виробництва валової продукції ТОП-50 компаніями (89,7% всього виробництва агрохолдингами) склав 49,87 млрд грн.

Реклама:

На цей час три найбільші аграрні компанії забезпечують виробництво валової сільськогосподарської продукції в обсязі, що перевищує обсяги виробництва усіма фермерськими господарствами України.

У 2014 році агрохолдинги забезпечили майже п'яту частину виробництва всієї валової продукції рослинництва України - 19,6% або 34,9 млрд грн. У порівнянні з 2013 роком, навіть незважаючи на втрату частини активів (АР Крим, АТО), обсяги виробництва валової продукції рослинництва збільшилися на 3,6%.

Ключовим напрямком для агрохолдингів залишається вирощування зернових культур, які займають 58,2% у структурі всіх посівних площ.

У 2014 році ТОП-10 найбільших компаній  зібрали 10,83 млн тонн зерна - 58% виробництва в агрохолдингах або 17% всього виробництва в Україні. Середня врожайність зернових в агрохолдингах склала 64,5 ц/га (+9,0% до 2013 р).

У забезпеченні продовольчої безпеки України у сегменті тваринницької продукції холдингові структури також відіграють вагому роль, адже по низці позицій (м’ясо птиці, яйця) вони є провідними товарними виробниками.

За результатами 2014 року виробництво валової продукції тваринництва в агрохолдингах сягнуло 20,69 млрд грн (28,1% всього виробництва в агрохолдингах) або майже 62% всього обсягу тваринницької продукції, виробленої сільськогосподарськими підприємствами.

В цілому ж, за даними дослідження, агрохолдинги  на сьогодні суттєво випереджають за обсягами виробництва незалежні підприємства по групі експортоорієнтованих товарів: яйця, м'ясо птиці, кукурудза, соя, рапс, пшениця, ячмінь.

За цими позиціями, за словами президента асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекса Ліссітси, холдинги далеко попереду і в технологіях, і у впровадженні інновацій, і в кваліфікації персоналу.

"Виходячи з виробничих показників, різниця між агрохолдингами та середніми агрокомпаніями сьогодні є величезною, і зрівняти її в найближчі п'ять років буде дуже складно", - вважає він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: