Україна втричі збільшила експорт курятини в ЄС

Вівторок, 1 вересня 2015, 20:14

Україна втричі збільшила експорт курятини до країн Євросоюзу і розраховує найближчим часом відкрити для себе європейський ринок молока.

Про це повідомив в інтерв'ю "УНІАН" міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко.

"Ми серйозно збільшили експорт до Європи. Найпоказовіші приклади зростання експорту за конкретними товарами: по м'ясу птиці - в 3,1 рази, до 27,3 млн дол, по яєчних продуктах - у першій половині 2014 року ця продукція не експортувалася, а за аналогічний період 2015 року обсяги експорту становлять 4,5 млн дол", - сказав міністр.

Крім того, по томатній пасті - у 9,5 раза, до 6,9 млн дол, по обробленому зерну злаків - в 1,9 рази, до 5,6 млн дол, по цукру і кондитерських виробах з цукру - в 1,8 рази, до 17,8 млн дол, по готовій продукції з зерна - в 1,3 рази, до 18 млн дол.

Реклама:

"Такі результати свідчать про високий потенціал української продукції і хороші перспективи на ринку ЄС", - сказав Павленко.

Він також повідомив, що ринок ЄС для України -це 5 млрд дол з перспективою подальшого зростання не менше як на 6%.

За словами Павленка, нині українські виробники чекають рішення Єврокомісії. Якщо рішення буде позитивним, це стане сигналом того, що Україна вийде на рівень країни - виробника молока європейської якості.

"І не біда, що в Європі у нас по молоку буде поки що мінімальна квота. Сам статус сертифікації дозволить нам вийти на ринок Африки, Азії. Але мало того, ми самі отримаємо нарешті молоко європейської якості", - підкреслив глава Мінагропроду.

Він також повідомив, що аналогічне зростання спостерігається на ринках Близького Сходу й Африки.

"До Африки ми вивозимо продукції на 2,6 млрд дол. Причому африканський ринок тільки зростає. Азіатський ринок - 6,6 млрд дол. з перспективою зростання не менше ніж на 10%. Нещодавно ми повернулися з Єгипту. А це вже зараз річний експорт сільгосппродукції на 1,5 млрд дол. Ми отримали пропозицію експортувати туди 12 тис. тонн халяльної курятини, продуктів переробки. Минулого тижня відкрили ринок Ізраїлю по яйцю. І це результати лише останніх двох тижнів", - розповів міністр.

За його словами, Україна дуже розраховує відкрити для себе ринок Ірану і Бангладеш.

"У середині вересня планується велика поїздка до Тегерана. Іранський ринок - це експорт лише зернових в обсязі не менш як 3 млн тонн. Він дуже перспективний у частині курятини і яєчного порошку. Велика делегація Мінагропроду працює зараз у Бангладеш. Там можемо продавати до 1 млн тонн зернових та іншої продукції", – резюмував Павленко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!