У Путіна заявили про провал політики Банку Росії

Вівторок, 1 вересня 2015, 15:17

Центральний банк Росії втратив контроль над фінансово-валютним ринком.

Про це заявив радник президента РФ Сергій Глазьєв, пише РБК.

За його словами, непродумана політика Банку Росії, зокрема різке підвищення ключової ставки, призвела до того, що інвестори перестали вкладати кошти в реальний сектор економіки і переключилися на валютні спекуляції, що підривають курс рубля, але забезпечують спекулянтам надприбуток

Спроби ж ЦБ забезпечити банки грошовими ресурсами для подальшої видачі кредитів промисловим підприємствам, на думку Глазьєва, тільки погіршили ситуацію, привівши до повної втрати контролю над фінансово-валютним ринком.

Реклама:

"Переважна частина грошей, які він видав на рефінансування комерційних банків, спрямувалася туди ж, у валютно-фінансові спекуляції. І наслідком цього стали переведення нашого фінансового ринку в турбулентний режим, повна дезорганізація інвестиційних процесів, втрата керованості всіма параметрами. Це явний провал в діяльності Банку Росії, якому передані функції мегарегулятора всього фінансового ринку. Отримавши ці функції пару років тому, ЦБ так їх і не освоїв", - пояснив Глазьєв.

За словами радника глави держави, в даний час "турбулентний режим" на російському фінансовому ринку підтримується силами зарубіжних і російських спекулянтів, які наживаються на коливаннях курсу рубля, однак обсяг залучених в цей оборот грошей перевищує можливості ЦБ стабілізувати ринок.

"ЦБ втратив керування над грошово-кредитною сферою... Економіка зійшла з траєкторії зростання і зірвалася в кризу внаслідок грубих помилок в грошово-кредитній політиці", - критикує ЦБ Глазьєв.

Радник президента вважає, що в Росії немає об'єктивних обмежень для зростання виробництва і ВВП країни "об'єктивно повинен" рости не менш ніж на 7% на рік, а рівень промислового виробництва - не менш ніж на 10%.

За словами Глазьєва, при бажанні влади ЦБ могли б організувати "економічне диво", провівши емісію і забезпечивши додатковий приплив коштів у реальний сектор економіки.

"Якщо друкувати гроші для спекулянтів, які їх вкидають на валютний ринок, тоді буде інфляція. Якщо друкувати гроші під зростання виробничих інвестицій, інфляції не буде. Візьміть США, Євросоюз. При гігантській емісії інфляція на нулі. Тобто якщо ви стежите за цільовим використанням грошей, ви їх даєте стільки, скільки потрібно для розвитку виробництва та інвестицій без інфляційного ефекту", - пояснив Глазьєв.

Нагадаємо, що на початку серпня 2015 Путін високо оцінив зусилля ЦБ щодо підтримання стійкості фінансової системи країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!