Думка експерта: Україна не в змозі самотужки перебудувати економіку

П'ятниця, 7 серпня 2015, 18:31

Україна не в змозі  перебудувати свою економіку без підтримки з боку міжнародних партнерів.

Таку думку висловив заступник міністра фінансів США Натан Шитс.

Він заявив, що з самого початку кризи у 2014 році США разом з іншими впливовими кредиторами надали Україні значну фінансову та технічну підтримку - як за допомогою міжнародних фінансових інституцій, так і у двосторонньому порядку - з метою сприяння стабілізації ситуації в країні.

"Разом з нашими європейськими партнерами ми наполегливо працювали над розширенням обсягів програми фінансової підтримки до 40 млрд доларів, залучаючи при цьому  публічних і приватних кредиторів", - повідомив Шитс.

Реклама:

За його словами, чотирирічна програма співробітництва  з МВФ, доповнена пакетом заходів для надання допомоги Україні та погоджена в березні, передбачає вагому підтримку з боку США, Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Євросоюзу та інших кредиторів.

"Розроблена Україною програма реформ знайшла відгук та підтримку серед міжнародної спільноти, представники якої залишаються відданими прибічниками ідеї відновлення української економіки. Разом з тим, щоб забезпечити усталений процес відновлення, Україні також необхідно домовитися про реструктуризацію свого державного боргу", - сказав заступник міністра фінансів США.

"Ще у 2013 році борг України знаходився на прийнятному рівні та не міг спровокувати економічну кризу. Однак російська агресія, яка триває вже понад 18 місяців, нанесла удар по економіці та виробничим потужностям країни, що зробило ситуацію з державним боргом України нестабільною", - зазначив Шитс.

Він наголосив, що кредиторам, які наразі залучені в процес перемовин щодо реструктуризації державного боргу України, необхідно брати до уваги довгострокову перспективу та не розцінювати це як гру з нульовою ставкою.

"Ми наполегливо закликаємо цих кредиторів в найближчі тижні швидко досягти домовленостей з керівництвом України, які б відповідали трьом критеріям, зазначеним у програмі співробітництва з МВФ, зокрема, щодо цілей стосовно можливості обслуговування боргу", - сказав заступник міністра.

"Зробивши це, кредитори отримують можливість бути частиною рішення, яке відповідає їхнім власним інтересам так само, як і  економічному та геополітичному становищу України. Сильна та стабільна Україна важлива для всіх сторін. Ми всі переможемо, якщо  Україна стане заможною та розвиненою країною", - підсумував Шитс. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!