"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія вводить ліцензування гравію та щебеню з України

П'ятниця, 7 серпня 2015, 14:18

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав постанову уряду, що вводить до кінця поточного року ліцензування імпорту гравію і щебеню, більша частина якого припадає на Україну.

Про це пишуть "Ведомости".

Ця тимчасова міра нетарифного регулювання у вигляді ліцензування імпорту гравію і щебеню з держав, що не входять в Євразійський економічний союз, вводиться в односторонньому порядку з 14 серпня по 31 грудня 2015 року.

У пояснювальній записці йдеться, що така міра дозволить уникнути різкого зниження обсягів виробництва російських нерудних підприємств в 2015 році, підвищити завантаження їхніх виробничих потужностей і стимулювати попит на вітчизняну продукцію.

Реклама:

Також ліцензування щебеню вводиться "з метою забезпечення безпеки імпортованого гравію і щебеню і підтримки нерудної галузі, підприємства якої розташовані в мономістах (близько 750 підприємств, більше 200 000 співробітників)".

"Імпортний щебінь за якісними характеристиками, у тому числі екологічної безпеки, поступається російському аналогу. Використання матеріалів зі зниженими експлуатаційними властивостями збільшує ризики передчасного виведення з експлуатації та руйнування житлових будівель, автодоріг та іншої інфраструктури", - сказано в поясненні до документа.

Імпорт гравію і щебеню з третіх країн, включаючи Білорусію і Казахстан, в 2014 році становив 22,3 млн тонн, а основним постачальником є Україна, на частку якої припадає 90,8% (20,25 млн тонн).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: