Порошенко підписав низку законів про запобігання корупції

Середа, 5 серпня 2015, 17:14

Президент України Петро Порошенко підписав низку законів у рамках боротьби з корупцією і контрабандою.

Про це повідомив на брифінгу в середу заступник глави Адміністрації президента Андрій Таранов, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляється на офіційному сайті глави держави, перші два закони розширюють функції Національного антикорупційного бюро.

Закон "Про внесення змін до ст. 216 КПК про уточнення перебування під слідством НАБУ" передає перевірку декларацій чиновників слідству НАБУ і передбачає повноваження детективів НАБУ здійснювати досудове розслідування злочинів, пов'язаних з декларуванням посадовцями недостовірної інформації.

Реклама:

"Тобто якщо чиновник "забуде" включити щось у декларацію, ним займатимуться детективи НАБУ", - пояснив Таранов.

Пов'язаний з ним закон "Про внесення змін до ст. 46 закону "Про запобігання корупції" дає змогу НАБУ ретельніше перевіряти задекларовані відомості.

"Незавершене будівництво, будівля, що належить близькому оточенню декларанта, будівля, яка стоїть на землі декларанта, - усе це теж перевірятиметься", - зазначив заступник глави АП.

Закон "Про внесення зміни до закону "Про принципи запобігання і протидії корупції" щодо декларантів, які перебувають на військовій службі", спрямований на захист прав мобілізованих осіб і членів їхніх сімей.

"Якщо людину призвали в 2014 році до лав ЗСУ і до 1 квітня вона не встигла подати декларації, оскільки перебувала на військовій службі, вона має можливість подати таку декларацію впродовж 30 робочих днів з моменту повернення на місце роботи", - сказав Таранов.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про порядок переміщення товарів у район або з району проведення АТО" має посилити боротьбу з контрабандою - він уводить механізм контролю над переміщенням товарів до району або з району проведення АТО.

Закон "Про боротьбу з тероризмом" доповнений статтею про переміщення товарів у зоні проведення АТО й пропонує ввести штрафи за порушення затвердженого порядку і конфіскацію контрабандного майна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: