Нацбанк може продати "Нафтогазу" тільки 23 мільйони

Середа, 5 серпня 2015, 12:58

"Нафтогаз" в рамках програми розширеного фінансування EFF МВФ практично повністю відмовився від покупки валюти прямо в Нацбанку і перейшов на її придбання на ринку.

Про це повідомив заступник глави НБУ Олег Чурій на брифінгу в Києві в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"З точки зору купівлі валюти "Нафтогазом" я хочу сказати, що згідно з програмою МВФ, ми практично виконали ту частину, що стосується продажу валюти безпосередньо з резервів Нацбанку: нам залишилося до кінця року продати безпосередньо з валютних резервів тільки 23 млн доларів", - сказав він.

"Наші можливості продажу з валютних резервів вже закінчилися для "Нафтогазу", тому до кінця року "Нафтогаз" купуватиме валюту безпосередньо на ринку. Зараз він здійснює покупки практично на щоденній основі, і особливого впливу негативних тенденцій від цих покупок ми не бачимо", - додав Чурій.

Реклама:

Програма EFF вводить межу на покупку "Нафтогазом" валюти прямо в Нацбанку: 1,486 млрд доларів - за підсумками першого кварталу і 1686 млн доларів (тут і далі - накопичувальним підсумком з початку 2015 року) - за підсумками півріччя з його збереженням на цьому рівні аж до середини 2016 року.

Згідно з даними МВФ, у першому кварталі НАК придбав у НБУ 1,32 млрд доларів, а всього за перше півріччя - 1,59 млрд доларів, перейшовши до покупок валюти на ринку і запозичень у міжнародних фінансових організацій.

Одночасно програма вводить обмеження щодо монетизації Нацбанком держоблігацій, якими уряд капіталізує НАК: 17,2 млрд грн за перший квартал, 26,1 млрд грн за перше півріччя та 28,3 млрд грн за 9 місяців цього року зі збереженням на цьому рівні аж до середини 2016 року.

За даними МВФ, у першому півріччі "Нафтогаз" і Нацбанк повністю вибрали дозволений обсяг монетизації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!