Україна може приєднати ГТС до європейського газового коридору

Вівторок, 4 серпня 2015, 18:56

Україна планує приєднати свою газотранспортну систему (ГТС) до європейського газового коридору "Північ - Південь" через будівництво інтерконнектора Україна-Польща.

Про це заявив президент "Укртрансгазу" Ігор Прокопів, пише "ЛігаБізнесІнформ".

"Така перспектива існує саме за рахунок залучення інтерконнектора Україна - Польща в проект європейського газового коридору "Північ - Південь", - зазначив глава "Укртрансгазу".

За його словами, будівництво інтерконнектора Україна-Польща в рамках розвитку газового коридору "Північ - Південь" відкриє доступ України до європейського газового ринку через систему інтерконекторів (Польща - Німеччина, Польща - Словаччина, Польща - Чехія, Польща - Литва та інші), а також до потужностей польського LNG-терміналу Свіноусце.

Реклама:

Також Прокопів повідомив, що зараз спільно з польськими колегами "Укртрансгаз" реалізує проект будівництва інтерконекторів між Україною та Польщею, метою якого є забезпечення можливості збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через Польщу, а також забезпечення можливості зберігання європейського газу в підземних сховищах газу України і його подачі споживачам Європи.

"Передбачається, що газопровід буде працювати як в аверсному, так і в реверсному режимах. Зараз сторони здійснюють підготовку спільного техніко-економічного обґрунтування проекту", - повідомив він.

Нагадаємо, в кінці 2014 року Україна запропонувала Словаччині створити за участю Польщі та Угорщини газовий хаб на кордоні з ЄС з системою сполучних інтерконекторів з об'ємом разового зберігання більш 30 млрд кубів газу з перспективою збільшення до 50-55 млрд кубів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!