"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Підвищення "тютюнового акцизу" не змусить українців палити менше

Понеділок, 3 серпня 2015, 19:26 -

Підвищення акцизів на тютюнові вироби не зменшить рівень куріння в Україні.

Такої думки дотримуються експерти проекту "Ціна держави".

Експерти відзначають, що проблема акцизного оподаткування є однією з гострих тем податкової політики для розвинених країн Європи.

"Хоча країни-члени вже давно перебувають у пошуку зручної формули оподаткування тютюну, ми спостерігаємо досить різноманітний досвід акцизної політики в цій частині світу", - зауважують вони.

Реклама:

"Акцизні ставки у Великобританії є одними з найвищих у Європі. Як і уряди інших країн, уряд Великобританії ставить перед собою завдання за допомогою акцизів зменшувати рівень тютюнопаління, наповнювати бюджет", - повідомляють економісти.

За їх словами, з цією метою з початку 90-х років у Великобританії почали проводити так звану політику "ескалатора", коли акцизні ставки підвищуються випереджуючими темпами (швидше, ніж інфляція).

"Споживання сигарет скоротилося до 19% серед дорослого населення станом на 2013 рік. Проте, тютюновий ринок Великобританії став ласим шматком для контрабандистів", - зауважують експерти.

"Нелегальний ринок сягнув близько 20% споживання сигарет. А доходи від акцизів на тютюн з 1992 року по 2012 рік скоротилися на 6% у реальному виразі відповідно до оцінок", - сказали вони.

На думку експертів, історія з незаконною торгівлею тютюном у Східній Німеччині заслуговує на особливу увагу.

"Після об’єднання в 1989 році Німеччина уніфікувала оподаткування та контроль за обігом тютюну. Однак, як відомо, Західна Німеччина є більш заможною, і ця різниця дуже чітко відобразилася на рівні контрабанди сигарет: як показують дослідження, у 2012 році споживання нелегальних сигарет у східній частині країни сягнуло 44,2% ринку, в той час як у західній - всього 13,7%", - повідомили вони.

"Цей приклад є яскравим підтвердженням того, що схильність до споживання нелегального товару дуже сильно залежить від доходів споживачів. Тому, якщо підвищення податків відбувається без врахування рівня доходів, є ризик, що найбідніші споживачі не оцінять державну турботу про їхнє здоров’я і будуть палити щось дешевше та менш якісне", - підсумували економісти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: