"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У липні обсяг коштів на ЄКР досяг історичного максимуму

Понеділок, 3 серпня 2015, 10:16

Залишки коштів на єдиному казначейському рахунку на початок серпня 2015 становили 33,27 млрд грн, що більш ніж уп'ятеро перевищує показник на початок серпня 2014 року.

Про це йдеться в повідомленні Держказначейської служби.

Згідно з її даними, за липень цього року обсяг коштів на ЄКР зріс на 7,83 млрд грн, або на 30,8%, і досяг історичного максимуму за всю історію країни.

Попередній максимум був встановлений двома місяцями раніше - 27,75 млрд грн: тоді був побитий тримався з грудня 2005 року рекорд, коли завдяки приватизації "Криворіжсталі" вдалося накопичити 27,35 млрд грн.

Реклама:

У той же час в доларовому еквіваленті за офіційним курсом Нацбанку це було 5,42 млрд, тоді як зараз в 3,5 рази менше - 1,57 млрд дол.

Уряд має також валютні рахунки, інформація про кошти на яких в даний час відсутня.

У березні МВФ виділив Україні перший транш за новою програмою розширеного фінансування EFF у розмірі близько 5 млрд дол, з яких близько 2,7 млрд дол отримав уряд для підтримки державного бюджету (решта коштів - Нацбанк), а в травні надійшов ще 1 млрд дол від розміщення єврооблігацій під гарантії США.

У серпні очікується надходження другого траншу кредиту МВФ 1,7 млрд дол, проте ці кошти підуть Нацбанку.

Крім того, в першій половині року доходи бюджету виявилися вищими запланованих через девальвацію та інфляцію.

У той же час уряд вказує, що йому необхідно накопичити до четвертого кварталу 25 млрд грн на виплату дотацій у зв'язку з підвищенням енерготарифів.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: