Гроші автомобілістів пішли на неправильний ремонт доріг в Україні - експерти

Субота, 29 серпня 2015, 17:21

Австрійські фахівці, які інспектували автодороги Київської області, прийшли до висновку, що всі вони відремонтовані неправильно.

Про це заявила австрійська експертна група, яка перевіряла якість автодоріг, пише "Автоцентр".

В Україні ремонта потребує понад 50 тис. км автодоріг. Безпосередньо на ці цілі "Укравтодор" витратить в 2015 році всього 3 млрд грн., а левова частина - 17 млрд грн. піде на погашення кредитів. Але навіть ті мізерні кошти, які йдуть на відновлення дорожнього покриття, витрачаються неправильно.

На думку групи, більша їх частина відремонтована не так як треба - замість капітального ремонту проводиться латання дірок.

Реклама:

Австрійський експерт Джеймс Метьюс зазначив: "Необхідно удосконалити нормативну базу в Україні, щоб чітко було видно процедури відбору методів ремонту і матеріалів".

На сьогодні "Укравтодор" готується провести аудит всіх автодоріг України.

Як заявив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, потрібно створити цільовий фонд, в який будуть надходити гроші від акцизного збору за імпортоване паливо - і вони будуть направлятися на ремонт автодоріг. Цікаво, що подібний фонд в Україні вже існує.

Кожен автомобіліст, купуючи бензин або дизпаливо, платить 1 грн з літра в дорожній фонд. У 2014 році, незважаючи на падіння обсягів реалізації палива в Україні на 17%, бензину та дізтоліва було продано 8,45 млн тонн.

З них на ремонт доріг пішло 8,45 млрд грн. У 2016 році уряд планує зібрати в новий фонд близько 40 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: