"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Альфа-банк пообіцяв до Нового року долар по 75 рублів

П'ятниця, 28 серпня 2015, 19:04

Альфа-банк переглянув прогноз щодо курсу долара на кінець року з 58 рублів до 75 рублів.

Ціни на нафту, ймовірно, залишаться біля позначки 40 доларів за барель, а уряд і ЦБ не будуть перешкоджати ослабленню рубля, передає РБК.

Попередній прогноз Альфа-банку будувався виходячи з ціни на нафту в 60 доларів за барель, але зараз це здається занадто оптимістичним, вказує головний економіст банку Наталя Орлова у своєму огляді.

Існує високий ризик того, що ціни на нафту залишаться біля позначки 40 доларів за барель у найближчі місяці, тому Орлова прогнозує курс на кінець року на рівні 75 рублів за долар.

Реклама:

"При зміні ціни на нафту на кожні 10 доларів за барель значення фундаментального курсу змінюється на 5 рублів за долар. Однак після того як рубль відпустили у вільне плавання, слабка ліквідність на валютному ринку викликала сильне відхилення ринкового курсу від динаміки справедливої вартості рубля: по суті, зміна ціни на нафту на кожні 10 доларів за барель приводила до зміни курсу на 10 доларів за барель", - відзначає Орлова.

Ні Банк Росії, ні уряд перешкоджати ослабленню рубля, швидше за все, не будуть, вважає експерт.

У разі зростання долара вище 80-85 рублів Орлова допускає підвищення ключової ставки ЦБ, зазначаючи, що це є малоймовірним сценарієм.

"Грудень минулого року показав, що реакція ринку на підвищення ставки була дуже млявою, і її підвищення більше пошкодило банківському сектору, ніж допомогло стабілізувати ринок. На даний момент складається враження, що інфляція до весни майбутнього року сильно сповільниться - до 7-8%, і зробить нинішній рівень ключової ставки 11% досить комфортним", - пояснює вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!