Яценюк хоче підписати новий "зимовий пакет"

П'ятниця, 28 серпня 2015, 15:21

Єдиний механізм забезпечення транзиту газу до ЄС та стабільності постачання газу в Україну - це тристоронній протокол між Україною, ЄС і РФ та додаток до чинного контракту між НАК "Нафтогаз України" та "Газпромом" на зразок того, який був підписаний минулого року.

Про це заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк по завершенні зустрічі з прем’єр-міністром Литовської Республіки Альгірдасом Буткявічюсом у п’ятницю, передає прес-служба уряду.

Яценюк зазначив, що під час зустрічі з  Буткявічюсом були обговорені питання енергетичної сфери.

Він наголосив, що Литва пройшла доволі серйозні випробування енергетичної незалежності. "І вам, і нам вдалося зменшити вплив російського "Газпрому" на наші економіки і наш енергетичний сектор", - сказав український прем’єр.

Реклама:

Яценюк повідомив, що "у четвер українська урядова делегація мала зустріч з нашими європейськими партнерами, зокрема віце-президентом з питань енергетики Європейської комісії Марошем Шефчовичем".

"Ми переконані, що єдиний механізм забезпечення як транзиту газу до Європейського Союзу, так і стабільності постачання в Україну є застосування аналогічного механізму, який був в минулому році між ЄС, Україною і Росією", - сказав він.

Це, підкреслив глава уряду України, - тристоронній протокол між Україною, ЄС і РФ та додаток до чинного газового контракту між НАК "Нафтогаз України" та "Газпромом" "на кшталт такого, який був підписаний в минулому році".

Як повідомлялося, у жовтні 2014 року Україна, Росія і Єврокомісія підписали юридично зобов'язуючий тристоронній протокол, зафіксувавши домовленості щодо  постачання в Україну російського газу протягом зимового сезону 2014-2015 років.

Крім того, "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали доповнення до контракту, зафіксувавши умови поставок російського газу в період до кінця березня.

Нагадаємо, 21 серпня голови НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" Андрій Коболєв і Олексій Міллер на зустрічі в Мінську обговорили поточну взаємодію компаній та підготовку української компанії до осінньо-зимового періоду.

Як повідомляється, у четвер єврокомісар з енергетики Мігель Аріас Каньєте заявив, що Україні для проходження зими необхідно закачати в газосховища ще 5,5 мільярда кубометрів газу.

Раніше, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин прогнозував ціну імпорту природного газу з Європи в четвертому кварталі 2015 року та першому кварталі 2016 року в розмірі 250 доларів за тисячу кубометрів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: