У РФ хочуть обмежити оренду сільгоспземель іноземцями

П'ятниця, 28 серпня 2015, 15:05

Міністерство сільського господарства Росії запропонувало посилити вимоги до іноземців - орендарям сільськогосподарських земель, обмеживши терміни оренди і розміри ділянок.

Це передбачено законопроектом, який повідомляється розміщено на єдиному порталі розкриття інформацію, пишуть "Ведомости".

"Законопроект націлений на вдосконалення порядку використання земельних ділянок із земель сільгосппризначення іноземними громадянами, іноземними юрособами, особами без громадянства, юрособами, у статутному (складеному) капіталі яких частка іноземних громадян, іноземних юросіб, осіб без громадянства складає більш ніж 50%, юрособами, бенефіціарними власниками яких є іноземні громадяни або особи без громадянства", - йдеться в документі.

Посилаючись на Росреєстр, Мінсільгосп оцінив площу земділянок, що перебувають у власності або оренді іноземців, в 12 млн га. Загальна площа земель сільгосппризначення в Росії - 386,5 млн га, в тому числі 196,1 млн га - сільськогосподарських угідь.

Реклама:

"За даними Россільгоспнагляду, землі, надані іноземним особам, особливо громадянам КНР, використовуються варварським способом: захламляются відходами виробництва, родючий шар перемішується з поліетиленовою плівкою, застосовуються пестициди, що не мають держреєстрації на території РФ, або порушується регламент їх застосування. При цьому кількість таких порушень збільшується", - йдеться в документах.

У зв'язку з цим Мінсільгосп пропонує уточнити положення законодавства в частині заборони володіння на праві власності земельними ділянками юридичними особами, кінцевими бенефіціарними власниками яких є іноземні громадяни або особи без громадянства, зобов'язати юридичних осіб розкривати інформацію про бенефіціарів при подачі документів у Росреєстр для реєстрації угод.

Крім того, пропонується встановити мінімальний і максимальний термін оренди земельної ділянки із земель сільгосппризначення для іноземних осіб (від 3 до 10 років), а також максимальний розмір загальної сумарної площі земель сільгосппризначення, які розташовані на території одного муніципального району і можуть перебувати в користуванні одного іноземного особи (не більше 5%).

Планується розробити вимоги до іноземців, які претендують на право укладення договору оренди земельної ділянки, зобов'язати орендодавця оглядати переданий в оренду іноземному особі земельну ділянку не рідше одного разу на рік, в період польових сільськогосподарських робіт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: