ЄБРР підтримує "новий підхід" Кабміну до приватизації

П'ятниця, 28 серпня 2015, 13:06

ЄБРР підтримує новий підхід уряду України до приватизації об'єктів держвласності, а також обговорює надання технічної допомоги в цьому питанні.

Про це повідомив директор ЄБРР в Україні Шевки Аджунер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Новий підхід ми вважаємо більш зваженим і мудрішим. Приватизацію необхідно проводити прозорим шляхом, надавши потенційним інвесторам час на проведення due diligence... Якби продаж проводився старим способом, з виставленням 5% на біржу для визначення ціни - це не дозволило б повною мірою залучити ринок, інвесторів, тільки інсайдери з внутрішніми знаннями змогли б "викласти гроші на стіл". Спроба визначити реальну ринкову вартість активу таким способом була б марною", - зазначив він.

За словами співрозмовника агентства, таку позицію поділяє не тільки ЄБРР, а й інші міжнародні фінансові установи, що працюють в Україні.

Реклама:

Аджунер зазначив, що ЄБРР і інші донори обговорюють надання технічної допомоги Україні у двох напрямках: у підготовці законодавчих змін для приватизації за новими правилами, а також у практичних питаннях проведення приватизації.

"Ми розглядаємо можливість надання допомоги Фонду держмайна в організації та проведенні due diligence, передприватизаційного аналізу, включаючи оцінку вартості, проведення екологічного обстеження, юридичного аналізу. Також є можливість надання підтримки у реформуванні законодавства, необхідного для проведення приватизації з урахуванням кращих міжнародних практик", - зазначив директор ЄБРР в Україні.

За його інформацією, не тільки ЄБРР, а й USAID планує надавати значну технічну підтримку Україні для проведення прозорої та ефективної приватизації.

"На початку наступного тижня відбудеться обговорення серед міжнародних фінансових організацій, що працюють в Україні, з метою координації такої підтримки", - зазначив Аджунер.

Директор ЄБРР в Україні висловив сподівання, що Україна надалі буде йти по шляху прогресивних реформ.

"Якщо уряд України буде рухатися в правильному напрямку - воно завжди буде розташовувати міжнародною підтримкою... Приватизація за новими правилами є гарною можливістю закріпити успіх, досягнутий Яресько на переговорах з реструктуризації боргів України. Це необхідно, щоб повернути економіку України на шлях зростання", - резюмував співрозмовник агентства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!