Український завод Evraz перейшов під контроль "Метінвеста" Ахметова - ЗМІ

П'ятниця, 28 серпня 2015, 09:14

ПАТ "Євраз Дніпродзержинський коксохімічний завод", що належав акціонерам Evraz, перейшов під управління "Метінвесту" Ріната Ахметова.

Про це пише "Комерсант" з посиланням на джерела.

Як зазначають співрозмовники видання ,компанія Ахметова фактично управляє ДКХЗ з початку 2015 року.

Ще в серпні 2014 гендиректор "Метінвесту" Юрій Риженков повідомляв українським ЗМІ, що компанія "заявила про інтерес" до ДКХЗ, оскільки через конфлікт на південному сході країни у неї виникли проблеми із забезпеченням коксом. Йшлося про перебій поставок з Авдіївського коксохіму "Метінвесту".

Реклама:

У грудні минулого року головна компанія українського холдингу Metinvest BV отримала дозвіл комісії з захисту конкуренції Сербії на "встановлення контролю" над 94,55% ДКХЗ, але до угоди не дійшло.

У матеріалах антимонопольного комітету України документів щодо можливого придбання ДКХЗ "Метінвестом" немає.

Evraz і його акціонери (основні - Роман Абрамович, Олександр Абрамов і Олександр Фролов) отримали ДКХЗ разом з іншими активами в Україні в 2007 році від групи "Приват" Ігоря Коломойського за 3 млрд доларів.

У серпні 2012 року ДКХЗ, не брав участь у виробничому ланцюжку решти українських активів Evraz, був за символічні 4 долари проданий основний структурі акціонерів Evraz, Lanebrook Ltd, а з початку 2014 власниками ДКХЗ стали кіпрські Salurex Limited, Misandaiko Holdings Ltd, Mastinto Trading Ltd і Altana Limited з Британських Віргінських островів (всі володіють по 23,64%).

Офшори представляли інтереси акціонерів Evraz, а Altana Limited - українську інвесткомпанію Altana Capital, розповідали джерела.

У Evraz і Altana Capital відмовилися від коментарів, в SKM Group, що об'єднує активи Ахметова, заперечують отримання контролю над ДКХЗ.

За даними СПАРК, структура акціонерів ДКХЗ не змінилася, але джерела, близькі до Evraz, кажуть, що акціонери холдингу вже не мають відношення до кіпрських офшорів: пакети тримають проміжні структури в інтересах Ахметова.

Як пише видання, простежити зміну власника в кіпрських компаніях не можна - вони оформлені на номінальних утримувачів. Але до угоди з "Метінвестом" або іншими структурами українського бізнесмена ще не дійшло, підкреслює джерело, близьке до них.

За словами Миколи Сосновського з UBS, перехід заводу під управління "Метінвесту" може свідчити про те, що в холдингу немає повної впевненості, що Авдіївський коксохім найближчим часом знову зможе стати стабільною ланкою виробничого ланцюжка.

Але ДКХЗ повністю не вирішить проблем українського холдингу, він здатний замістити лише близько 10% обсягів виробництва Авдіївського коксохіму.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: