"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Bloomberg назвав три сценарії виплати Україною боргу РФ

Четвер, 27 серпня 2015, 20:25

В України є три варіанти врегулювання спірного боргу перед Росією: сплатити його, провести реструктуризацію заборгованості або піти шляхом дефолту.

Про це повідомляє РБК з посиланням на Bloomberg.

27 серпня Мінфін України опублікував на своєму сайті заяву про досягнення попередньої домовленості з приватними міжнародними кредиторами на чолі з американським фондом Franklin Templeton про списання 20% українського боргу.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив на засіданні Кабміну, що ці ж умови поширюються і на Росію. Москва не долучилася до комітету кредиторів і вважає 3 млрд доларів, які їй повинен Київ, держборгом.

Реклама:

Україна наполягає, що цей борг є комерційним, і Росія повинна приєднатися до інших приватних кредиторів.

"Уряд України офіційно заявляє, що Росія не отримає ні за яких обставин кращих умов, ніж отримають інші кредитори. Це їх рішення", - підкреслив глава українського уряду.

Міністр фінансів Росії Антон Силуанов підтвердив, що Росія не буде брати участь у реструктуризації боргу України, а його заступник Сергій Сторчак заявив, що в Москві не отримували з Києва жодних офіційних пропозицій з цього приводу.

Представник комітету західних кредиторів відмовився коментувати The Wall Street Journal заяви української влади. Агентству Bloomberg також не вдалося отримати коментар з боку кредиторів.

Борг України перед Росією утворився в грудні 2013 року, коли на кошти Фонду національного добробуту в уряду Віктора Януковича були придбані облігації на 3 млрд доларів.

Термін їх погашення настане 20 грудня 2015, і після закінчення 10-денного пільгового періоду настане офіційний дефолт.

Перший сценарій, який розглядає видання - це сплата Україною боргу. В іншому випадку, зазначає агентство, Київ не зможе розраховувати на отримання нових кредитів від МВФ, політика якого забороняє видавати позики урядам, що допустили несплату держборгу.

У МВФ схиляються до того, щоб визнати українські зобов'язання офіційним боргом, розповіло в червні Bloomberg обізнане джерело.

Однак остаточне рішення, за словами керівника місії фонду на Україні Миколи Георгієва, буде ухвалене радою директорів МВФ.

З іншого боку, на думку керуючого директора лондонської консалтингової фірми Trusted Sources Крістофера Гренвілл, передача Росії такої значної суми грошей може виявитися "політично неприйнятною" для президента України Петра Порошенка, який раніше назвав російський кредит "хабарем".

Ще однією причиною, за якою Києву було б небажано виплачувати борг перед Москвою, видання  називає брак міжнародних резервів у України. Її влада зобов'язалися скоротити держвитрати на 15,3 млрд за чотири роки, щоб задовольнити вимоги МВФ.

У цьому випадку, як пише агентство, Київ може вдатися до другого сценарію - перегляду боргу.

У цьому випадку Україна зможе розраховувати на фінансову допомогу МВФ, але за умови, що фонд визнає борг перед Росією комерційним.

За словами колишнього члена ради директорів МВФ Дугласа Редікера, фонд може визнати зобов'язання Києва перед Москвою офіційними, але переглянути колишню політику відмови в кредитах урядам, що прострочив виплату за держборгом.

Bloomberg вважає малоймовірним, що Росія погодиться з таким підходом, оскільки не вважає борг комерційним.

Видання пише,  що Україна може віддати перевагу третьому сценарію: дефолт, але тільки якщо буде впевнена, що МВФ не зупинить фінансування.

Недоліками цього способу вирішення боргової проблеми агентство називає позов Росії до британських судів і тривалі юридичні баталії, оскільки емісія облігацій здійснювалася за англійським правом.

Крім того, відмова від сплати боргу ще більше загострить відносини Києва і Москви.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!