Moody's передбачило відтік депозитів з російських банків

Четвер, 27 серпня 2015, 16:52

Найпомітнішим наслідком знецінення рубля стане відтік коштів з рублевих депозитів.

Про це пишуть аналітики рейтингового агентства Moody's в огляді "Новий виток знецінення рубля посилить тиск на слабкі показники російських банків", передає РБК.

"Після різкого знецінення рубля в грудні, близько 2% рублевих вкладів фізосіб були виведені з банківської системи або переведені у валюту до кінця січня 2015 року. Ми очікуємо повторення цього сценарію, оскільки вкладники захочуть захистити свої заощадження від додаткового знецінення", - пишуть аналітики.

Але на відміну від ситуації в грудні-січні, коли відтік був пом'якшений припливом роздрібних депозитів після виплати річних бонусів. На цей раз відтік може виявитися більше 2%, говориться в огляді.

Реклама:

На початку тижня курс долара вперше з початку року пробив позначку 70 руб./дол., рубль за останні два місяці знецінився більш ніж на 20%.

Таке ослаблення нацвалюти негативно позначається на кредитоспроможності російських банків, посилюючи тиск на стабільність фондування, якість активів і достатність капіталу, вважає Moody's.

Знецінення рубля також ускладнить обслуговування валютних боргів. На початок серпня 26% кредитів, виданих російськими банками, були номіновані у валюті, це на 9 п.п. більше, ніж на початку 2014 року.

Збільшення частки валютних кредитів викликано двома факторами: знеціненням рубля більш ніж на 50% з початку минулого року і необхідністю рефінансувати борги великих російських корпорацій, що потрапили під санкції США і Євросоюзу, пишуть аналітики.

"За нашими оцінками, 30-50% валютних кредитів незахеджовані, видані позичальникам без стабільного валютного доходу, працюючим в таких галузях, як будівництво, торгівля і транспорт", - відзначається в огляді.

Слабкий рубль посилить тиск і на достатність капіталу банків, збільшивши частку валютних активів, зважених за ризиком у загальному обсязі активів.

За оцінками Moody's, при реалістичному відображенні наслідків, знецінення рубля на 20-25% призводить до зниження нормативів достатності капіталу на 1 п.п.

З листопада 2014 рубль знецінився на 40%, проте поки Банк Росії дозволив відбивати вплив девальвації на нормативи достатності капіталу, нагадують аналітики Moody's.

Навіть без урахування впливу девальвації середні значення нормативів достатності капіталу російських банків за нормами Базель II вже значно нижче, ніж у більшості інших великих країн, що розвиваються, відзначається в огляді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: