Казахстанці мішками скуповують продукти в магазинах

Четвер, 27 серпня 2015, 12:03

Казахстанці через побоювання перед подорожчанням продуктів харчування скуповують товари мішками, змітаючи з полиць борошно, крупи, м'ясо і консерви.

Про це повідомляє nur.kz з посиланням на "31 канал".

За словами підприємців, якщо покупці не схаменуться, то в магазинах виникне дефіцит.

Продавці такого напливу покупців не пригадують з минулого коригування курсу тенге. Наприклад, м'ясо в Усть-Каменогорську місцеві жителі розкуповують, ледь його встигнуть привезти.

Реклама:

"Після того, як долар піднявся, люди створили ажіотаж, по 10-15-20 кілограмів за раз зараз беруть" - розповідає продавщиця м'яса Альміра Халелова.

Та ж ситуація з бакалією. Борошно, крупи, консерви - все розходиться, як гарячі пиріжки. Запасів на складах і в супермаркетах вистачає, але керівництво продуктових магазинів побоюється, що така купівельна активність може призвести до підвищення цін.

"Поки ми тримаємо всі ціни на колишньому рівні, але, якщо люди будуть в таких обсягах закуповувати продукти, то це викличе дефіцит", - пояснює директор фермерського гастроному Мухаммед Рахимжанов.

Тим часом, у штаб по боротьбі з можливою інфляцією надійшло кілька звернень від покупців з районів, які запевняли, що більше 20-ти торгових точок, що реалізують продукти першої необхідності, закрилися нібито на ремонт або переоблік.

Але є такі підозри, що насправді власники вичікують момент, щоб відкритися для продажу старого товару за новими цінами.

Неурядових підприємців, що підвищують ціни або прибирають дешевий товар з прилавків, каратимуть штрафами. Розмір буде змінюватись в залежності від отриманого надприбутку. Бізнесмени працювати в збиток не хочуть і ціни тримають. Але населення області нікому не вірить і продовжує шикуватися в черги в супермаркетах, скуповуючи все на своєму шляху.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: