"Укренерго" підготувало план відключення електроенергії в регіонах цієї зими

Середа, 26 серпня 2015, 20:59

Національна енергетична компанія "Укренерго" підготувала план відключення електроенергії в регіонах в майбутній осінньо-зимовий період, назвавши його більш легким порівняно з практикою аварійних або віялових відключень, яка застосовувалася минулої зими.

Про це повідомив перший заступник директора компанії Всеволод Ковальчук на прес-конференції в Києві, передає УНІАН.

"Зараз плануватиметься поступове розвантаження на півтори-дві години регіонів, щоб це не було болючим ні для промисловості, ні для населення", - сказав Ковальчук.

"Але це не означає, що цей план прийнято. Якщо ми назбираємо хоча б 2 мільйона тонн вугілля і якщо у нас буде тепла зима, тоді не доведеться вдаватися до таких заходів", - додав він.

Реклама:

Разом з тим, присутній на прес-конференції головний інженер "Укренерго" Олександр Коломієць був більш песимістичним в своїх прогнозах щодо проходження осінньо-зимового періоду 2015-2016 років.

"Якщо не буде вугілля, не буде води, забезпечити надійне безперебійне електропостачання буде практично неможливо. Хочемо ми чи ні, але єдиним методом запобігання розвалу об'єднаної енергосистеми України буде відключення. Тоді будуть введені графіки аварійних відключень", - сказав Коломієць.

За його словами, для стабільного проходження осінньо-зимового періоду Україна повинна мати на складах 2,7 мільйона тонн вугілля, тоді як зараз накопичено лише 1,2 мільйона тонн.

"Щоб вийти на запланований рівень запасів, потрібно щодня поповнювати без урахування спалювання на 34 тисяч тонн", - сказав головний інженер "Укренерго".

"Якщо зберігатиметься поточний темп, ми недоберемо необхідну кількість вугілля, це точно", - додав Ковальчук.

Разом з тим, керівництво "Укренерго" запевнило, що взимку за всіх наявних проблем з накопиченням вугілля та низьким рівнем води в річках вдасться уникнути розвалу єдиної енергосистеми України за рахунок імпорту електроенергії з Росії.

"У нас не буде розвалу, у нас буде велика частка імпорту. За умови дефіциту вугілля", - уточнив Ковальчук.

В "Укренерго" також повідомили, що на підготовку до зими за попередні 7 місяців компанія витратила 66 мільйонів гривень, що становить 89% необхідної суми.

При цьому "Укренерго" вирішило питання із закупівлею комплектуючих, що дозволить в умовах нештатної ситуації оперативно усувати неполадки, які виникають в мережах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: