"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У "Нафтогаз" кажуть, що охочих імпортувати газ в Україну немає

Середа, 26 серпня 2015, 20:55

НАК "Нафтогаз України" залишається єдиним імпортером природного газу в Україну через відсутність інших охочих.

Про це повідомив директор із розвитку бізнесу НАК Юрій Вітренко журналістам у Києві в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

Він категорично відкинув звинувачення в тому, що "Нафтогаз" перешкоджає збільшенню кількості імпортерів.

"Заявок на імпорт немає", - констатував Вітренко, нагадавши, що компанія зацікавлена в створенні іншими операторами ринку запасів у літній період для покриття потреб своїх клієнтів узимку.

Реклама:

За його словами, на внутрішньому ринку на сьогодні достатньо природного газу для поточного споживання, а знижки на нього сягають 2 тисяч гривень проти граничної ціни, встановленої регулятором НКРЕКП.

Представник компанії зазначив, що потужності з транспортування газу з Європи в Україну недозавантажені, зокрема, поки що не використовуються маршрути через Польщу та Угорщину.

Вітренко пояснив, що НАК обмежена у закупівлях браком вільних грошових ресурсів, а на внутрішньому ринку постачає газ промспоживачам за граничною ціною НКРЕКП.

Коментуючи цінову ситуацію на європейському ринку, представник "Нафтогазу" зазначив, що значне здешевлення нафти на світових ринках починає тиснути на вартість газу, проте цей чинник частково компенсується зміцненням курсу євро до долара.

Відповідаючи на запитання про судовий спір у Стокгольмському арбітражі з російським "Газпромом", який цього року збільшив суму позовних вимог до "Нафтогазу", Вітренко уточнив, що позовні вимоги "Нафтогазу" за контрактом на транзит поки що обмежені періодом до 1 січня 2015 року.

За його словами, згодом їх буде доповнено з огляду на недопостачання та низький тариф у наступних періодах.

Як повідомлялося, після призупинення з 1 липня імпорту природного газу з Росії, "Нафтогаз" закуповує природний газ лише в Європі, збільшивши останнім часом обсяги закупівель через Словаччину до 36-37 млн кубометрів на добу з 14-17 млн кубометрів на добу на початку липня.

Загальна потужність реверсного постачання перевищує 60 млн кубометрів: через Словаччину - 41 млн кубометрів, Угорщину - 16 млн кубометрів і Польщу - 3,7 млн кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: