Енергосистемою Донбасу управляють з окупованої Горлівки - "Укренерго"

Середа, 26 серпня 2015, 20:25

Управління та диспетчеризація роботи енергосистеми всього Донбасу досі здійснюється з окупованої Горлівки.

Про це повідомив журналістам перший заступник директора "Укренерго" Всеволод Ковальчук на брифінгу в Києві в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Донбаська енергосистема зараз працює як єдина, її управління, як і раніше, здійснюється з Горлівки, там знаходиться диспетчерський центр", - сказав він.

За словами першого заступника директора "Укренерго", співробітники диспетчерського центру систематично піддаються погрозам з боку терористів.

Реклама:

"Їхнє життя постійно під загрозою. З одного боку, через обстріли... з іншого - їх змушують переводити рахунки в місцеві банки, здійснювати деструктивні дії, корисні з погляду місцевих терористичних організацій", - сказав він.

За словами Ковальчука, "Укренерго" продовжує фінансувати свій підрозділ, що працює на окупованих територіях Донбасу.

"Ми зараз здійснюємо фінансування цієї енергосистеми в основному централізовано за рахунок нашої компанії. Це вже викликає деякі проблеми - ми не отримуємо гроші за передачу електроенергії на тих (окупованих - Ред.) територіях", - сказав він.

Як зазначив перший заступник директора "Укренерго", у компанії є плани перенесення центру управління з Горлівки, проте це дуже складний і тривалий комплекс заходів.

"Зараз ми перебуваємо в пошуку рішення, але поділ енергосистеми як адміністративно, так і технічно ще не відбувся. Зараз ми намагаємося дублювати функції отримання інформації в частині комерційного обліку на Північну енергосистему (Харків)", - резюмував він.

Як повідомлялося, за рішенням уряду, окуповані райони Донбасу повинні бути виділені в окремий енергетичний квазіринок.

Місцева генерація, енергопостачальні компанії і місцеві підрозділи НЕК "Укренерго" 11 липня підписали угоду. Згідно з документом, сторони будуть розраховуватися між собою автономно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: