Facebook не хоче переносити в РФ персональні дані

Середа, 26 серпня 2015, 09:42

Соціальна мережа Facebook не хоче розміщувати дані російських користувачів ресурсу на серверах в Росії, згідно з законом "Про персональні дані", який набирає чинності з 1 вересня.

Про це пишуть "Ведомости".

Як повідомляється, 25 серпня глава Роскомнагляду Олександр Жаров зустрівся з директором з суспільної політики Facebook в Скандинавії, Центральній і Східній Європі і РФ Томасом Мірупом Кристенсеном.

Йшлося про "широке коло питань", пов'язаних з виконанням компанією законодавства РФ, в тому числі і оновленого закону "Про персональні дані", який вимагає, щоб всі компанії, що працюють з персональними даними громадян РФ, обробляли і зберігали їх в РФ.

Реклама:

Роскомнагляд ввів реєстр порушників цієї норми. Доступ до онлайн-ресурсів, що потрапили до реєстру, відомство має право обмежити.

За даними видання, соцмережа не вважає за потрібне розміщувати дані російських користувачів на російських серверах, а також розцінює це невигідним економічно, розповіло виданню близьке до Роскомнагляду джерело, знайоме з рядом високопоставлених чиновників відомства.

Учасники ринку зберігання даних давно в курсі, що Facebook не має наміру розміщувати дані користувачів в РФ, повідомило газеті джерело, близьке до власників одного з найбільших дата-центрів в Росії.

Співробітник іншої компанії, що займається розміщенням серверів, розповів, що жодного разу не чув, щоб Facebook проводив тендери на будівництво або оренду центру обробки даних.

Проте на зустрічі c Жаровим представник Facebook не заявляв про відмову встановлювати сервери в Росії, заперечив представник Роскомнагляду Вадим Ампелонський, пише видання.

Деталі зустрічі він не розкриває. Представник Facebook відмовився коментувати результати зустрічі.

Представники Мінкомзв'язку і Роскомнагляду стверджують, що закон набуде чинності, як і планувалося, з 1 вересня 2015 року, пише видання.

Правда, в плані-графіку Роскомнагляду  до кінця 2015 року немає заходів, пов'язаних з перевіркою виконання цього закону великими інтернет-компаніями, заявив Ампелонський (хоча 300 компаній перевірити все-таки планується).

Тобто Роскомнагляд не перевірятиме, виконують цей закон Facebook або Google, як мінімум до 1 січня 2016 року, уточнив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!