Китайські економісти пророкують юаню падіння на 20%

Вівторок, 25 серпня 2015, 16:59

До кінця 2015 року за долар даватимуть 7 юанів, а до кінця 2016 року - 8 юанів, що буде означати падіння на 20% від поточного рівня в 6,4124 юаня за долар.

Про це йдеться у дослідженні китайських економістів, пише РБК з посиланням на Bloomberg.

У дослідженнях, проведених державними структурами КНР, допускається ослаблення китайської валюти до рівня 7 юанів за долар до кінця цього року.

У тих же прогнозах, які не є публічними, міститься допущення курсу в 8 юанів за долар до кінця 2016 року, сказали співрозмовники агентства.

Реклама:

Це означає девальвацію китайської валюти від сьогоднішнього рівня на 8% до кінця 2015-го і на 20% до кінця 2016 року.

Даний прогноз був прийнятий після того, як в середині серпня Китай опустив курс юаня на 3%.

При цьому, зазначає Bloomberg, аналітики прогнозують, що в наприкінці 2015 року долар буде коштувати 6,5 юаня.

Замглави Народного банку Китаю І Ган на брифінгу 13 серпня запевняв, що регулятор не допустить девальвації юаня на 10%, щоб наростити експорт, і назвав такі припущення "нісенітницею".

За оцінкою Bloomberg, шанси на ослаблення до рівня 7 юанів за долар до кінця року становлять 9%, а до рівня 8 юанівза долар до кінця наступного року - 5%.

На думку колишнього члена комітету монетарної політики Народного банку Китаю Ю Юндін, спроба утримати юань від ослаблення може зажадати занадто значних витрат валютних резервів.

Він вважає, що валютні інтервенції слід мінімізувати і дозволити ринку визначати курс. Він також зазначив, що вважає малоймовірним обвал юаня, оскільки Китай має значний торговельний профіцит.

Економіст сінгапурського відділення Commerzbank Чжоу Хао вважає, що Пекін не дозволить валюті знецінитися до рівня 7 юанів за долар до кінця року, оскільки такий розвиток подій може надати непередбачений тиск на виплати за зовнішніми боргами і на рух капіталів.

Згідно із оцінкою, зробленою Bloomberg в серпні, валютні резерви Китаю будуть скорочуватися до кінця поточного року приблизно на 40 млрд доларів  на місяць.

Пекін уже витратив за останні сім тижнів 200 млрд доларів  на скупку акцій, щоб утримати від падіння фондовий ринок, відзначає Financial Times, але в понеділок вирішив припинити інтервенції після падіння індексу Шанхайської біржі на 8,5%.

У вівторок Shanghai Composite обвалився ще на 7,6% і вперше за вісім місяців опустився нижче позначки 3000, до 2964,97.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!