Бюджет РФ буде зверстаний виходячи з нафти по 55 доларів

Вівторок, 25 серпня 2015, 13:21

Бюджет Російської Федерації на 2016 рік буде зверстаний виходячи з вартості нафти в 55 доларів за барель.

Про це пишуть "Ведомости".

Барель нафти в 2015 році буде коштувати 52 долара, подорожчає до 55 доларів в 2016 році і 60 доларів в 2017 році, оприлюднив дані з нового макроекономічного прогнозу міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв.

Міністерство визнало нову реальність, задоволений чиновник. У травні Мінекономрозвитку чекало 60 доларів, 65 доларів і 70 доларів відповідно.

Реклама:

Доходи знизяться на кілька десятих часток ВВП, заспокоював в понеділок Улюкаєв. "У новому макропрогнозі Мінекономрозвитку закладає таке ослаблення рубля, яке дійсно дозволить збалансувати бюджет", - пояснює чиновник, знайомий з оновленим прогнозом. Курс рубля і інші параметри Улюкаєв не став розкривати.

"У нинішніх реаліях оцінки весняного прогнозу надлишково оптимістичні, а доходи, що випадають - більше, ніж планував Мінфін у липні", - прокоментував заступник міністра фінансів Максим Орєшкін.

Курс, прогнозований Мінекономрозвитку, Мінфін вважає надто слабким, відхилення доходів від червневого рівня буде сильнішим, ніж розраховує Мінекономрозвитку, зазначає чиновник фінансового блоку уряду.

Орєшкін нагадує про ще один фактор: через особливості формули ПВКК при падінні ціни на нафту найбільші втрати лягають не так на компанії, а на бюджет.

Є всього два варіанти, як скоротити діру, нагадує Орєшкін: більше різати витрати або більше брати з резервного фонду.

У червні Мінфін пропонував скоротити витрати в 2016-2017 році приблизно на 400 млрд рублів на рік до 15,9 трлн і 16,6 трлн відповідно.

Хотілося і більше, але не дозволяє законодавство, говорили чиновники Мінфіну: можна зрізати тільки умовно затверджені видатки (2,5% від витрат).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: