З "Київського метрополітену" хочуть стягнути 1,1 мільярда гривень

Вівторок, 25 серпня 2015, 12:52

Господарський суд Києва прийняв до розгляду позов компанії Ukrrosleasing Cyprus Limited (Кіпр), яка є власником компанії "Укррослізинг", до комунального підприємства "Київський метрополітен" про стягнення з останнього 1,156 млрд гривень боргу.

Про це йдеться в ухвалі суду про порушення провадження у справі № 910/20322/15 від 10 серпня 2015 року, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з визначенням, суд постановив також залучити до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача, - ТОВ "Укррослізинг". Розгляд справи призначено на 24 вересня 2015 року на 10:00.

Суд також зобов'язав сторони спору звірити розрахунки за укладеним між ними в липні 2009 року договором.

Реклама:

Як повідомлялося, в липні 2009 року ТОВ "Укррослізинг" виграло тендер на поставку в лізинг Київському метрополітену 100 вагонів метро протягом 2009-2014 роках.

Вагони закуповувалися за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Сума договору становила близько 1,391 млрд гривень. У той же час в серпні того ж року Мінекономіки визнавало підсумки цього тендеру недійсними через невідповідність пропозицій учасників тендерної документації.

У 2011 році прокуратура Києва порушувала кримінальну справу стосовно колишнього заступника начальника КП "Київський метрополітен" за перевищення службових повноважень, який, за даними прокуратури, підписав з ТОВ "Укррослізинг" договір про збільшення вартості фінансових лізингових послуг на придбання 100 вагонів метро на суму 90 млн гривень.

У лютому 2015 року начальник Київського метрополітену Віктор Брагінський повідомив, що КП звернулося до органів прокуратури щодо законності лізингового договору з придбання вагонів у компанії "Укррослізинг".

"Найбільш наболіле питання для Київського метрополітену - "Укррослізинг": на сьогоднішній день метрополітен заборгував вже 950 млн гривень за процедурою купівлі вагонів через цю лізингову компанію. Ця програма була затверджена Київрадою у 2009 році", - зазначав він.

"Підприємство отримало вагони і величезний борг, оскільки договір був укладений між Київським метрополітеном і лізинговою компанією. Тобто, відповідачем виступає метрополітен. Були суди, кримінальні справи... Ми додатково звернулися до прокуратури, міліції, відповідних органів з захисту комунального підприємства", - уточнив Брагінський.

При цьому він зазначив, що у підприємства немає підстав звертатися до судів, оскільки "Укррослізинг" виграв всі судові справи, аж до вищої інстанції.

Згідно з даними Держреєстру юридичних і фізосіб-підприємців, ТОВ "Укррослізинг" зі статутним капіталом 52,56 млн грн створена в листопаді 2008 року. 100% в ній володіє кіпрська Ukrrosleasing Cyprus Limited.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: