У РФ пропонують вкладати гроші в папери монополії

Понеділок, 24 серпня 2015, 17:53

Влітку чиновники вирішили взяти на себе роль посередників і допомогти держкомпаніям реального сектора залучити пенсійні накопичення.

Про це пишуть "Ведомости".

Як повідомляє видання, вони організували серію зустрічей в Мінекономрозвитку представників НПФ і держкомпаній.

Домовилися з частиною НПФ, що значна частина грошей має піти на купівлю облігацій РЖД, розповіли учасник нарад і федеральний чиновник і підтвердив високопоставлений чиновник.

Реклама:

Представник РЖД відмовився від коментарів, представник першого віце-прем'єра Ігоря Шувалова сказав, що уряд зацікавлений у таких інвестиціях в реальний сектор, але про конкретні паперах він не чув.

Фінансово-економічний блок розраховує на ці гроші, підкреслює один з чиновників: інвестиції в реальний сектор були одним з аргументів у суперечці про збереження накопичувальної пенсійної системи, ліквідація якої обговорювалася навесні.

Ці довгі гроші - альтернатива видаткам бюджету, в якому бракує грошей на держпідтримку, приводили доводи представники фінансово-економічного блоку.

Список претендентів і сильних лобістів на гроші великий - "Роснефть", "Автодор", ФСК, "Інтер РАО", перераховують учасники зустрічей в Мінекономрозвитку.

Наприклад, обговорювалися інвестиції в папери "Роснефти" приблизно на 500 млрд руб., компанія заявляла, що нічого не просила, а НПФ самі запропонували їй свої гроші.

Зараз головний претендент - РЖД, кажуть федеральні чиновники: рентабельність просіла через непомірно роздуті витрати, а заморожування тарифів її добило.
Кидати компанію не можна, говорить один з чиновників: це чутлива галузь, збої можуть призвести до соціальних вибухів.

Цього року прибутковості паперів РЖД строком від 10 до 25 років склали від 11,65 до 16,8%. На нарадах РЖД запропонувала десятирічні бонди з плаваючою ставкою "інфляція плюс 1-2 п. п.", розповідали учасники зустрічей.

У НПФ порахували ставку низькою: аналогічні папери Мінфіну з індексованим купоном приносять зіставну прибутковість при більш високій ліквідності.

Але в підсумку прийшли до висновку, що, в принципі, папери РЖД - не найгірший варіант, пояснює топ-менеджер фінансової компанії.

Раніше колишній президент РЖД Володимир Якунін пропонував ввести вимогу для НПФ вкладати мінімум 10% накопичень в інфраструктурні облігації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: