25 світових банків витратили на суди і штрафи понад 260 мільярдів доларів

Понеділок, 24 серпня 2015, 16:19

П'ять найбільших банків США і 20 лідерів європейської фінансової галузі після кризи 2007-2008 років витратили понад 260 млрд доларів на судові розгляди і виплату штрафів у різних країнах.

Про це йдеться в доповіді Morgan Stanley, передає "Інтерфакс".

При цьому, як пише Financial Times, в найближчі два роки фінансовим установам належить направити на ці цілі ще до 65 млрд доларів.

На частку американських банків - Bank of America, Morgan Stanley, JPMorgan, Citi і Goldman Sachs - ліг основний обсяг цих витрат - 137 млрд доларів.

Реклама:

За наступні два роки вони, ймовірно, витратять на врегулювання позовів і оплату штрафів близько 15 млрд доларів.

При цьому 20 європейських банків вже втратили на цьому 125 млрд доларів і можуть витратити ще 50 млрд доларів, хоча за останнім прогнозом в аналітиків менше впевненості.

"У США було більше прецедентів з позасудового врегулювання, більше число банків уклали подібні угоди, що поліпшило здатність ринку інтуїтивно вгадувати суми для інших банків", - заявив керуючий директор Morgan Stanley Х'ю ван Стеніс.

За його словами, штрафи, які торкнулися найрізноманітніших видів діяльності - від маніпулювання курсами валют до іпотечних паперів у США і продаж страховки за кредитами у Великобританії, справили величезний вплив на всю галузь. Причому мова йде не тільки про фінансові наслідки.

"Багато часу керівництва і ресурсів ІТ витрачається на виправлення порушень замість того, щоб готувати банк до майбутнього, - зазначив Х.ван Стеніс. - Як правило, істотно знижується здатність банків реагувати на появу нових технологій і нових проблем".

За оцінками Morgan Stanley, Bank of America витрачає в рік близько 15 млрд доларів на завдання комплаенса, JPMorgan - від 8 млрд до 9 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!