Падіння цін на нафту WTI стало найтривалішим за 30 років

Неділя, 23 серпня 2015, 17:18

Період безперервного падіння цін на американську нафту WTI, що триває вже восьмий тиждень, стане найтривалішим майже за 30 років, з 1986 року.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на агентство Reuters.

Агентство нагадує, що з кінця 1985 року ціна бареля нафти за п'ять місяців звалилася приблизно до 10 доларів з 30 доларів.

Країни ОПЕК на чолі з Саудівською Аравією різко наростили видобуток в спробі утримати частку ринку в умовах зростання видобутку країн, що не входять в ОПЕК, у тому числі СРСР, який тільки приступив до перебудови.

Реклама:

У серпні 1986 року барель WTI коштував 15 доларів, або приблизно 28 доларів в сучасних доларах. Зараз ф'ючерс на нафту WTI на жовтень коштує трохи вище 41 долара. Суміш Brent торгується біля 46,3 долара за барель - це найнижчий рівень з 2009 року.

З початку тижня WTI подешевшала на 3%, Brent - на 5,9%. На думку 19 з 41 аналітиків, опитаних Bloomberg, WTI продовжить дешевшати наступного тижня, 10 експертів очікують зростання цін, тоді як 12 не прогнозують істотної зміни котирувань.

Учасники ринку побоюються, що надлишок нафти на ринку не зникне найближчим часом на тлі рекордного видобутку в США і країнах ОПЕК і на сигналах уповільнення світової економіки.

"Ринок застряг у відчайдушному падінні, - говорить Робін Бібер, директор лондонського брокера PVM Oil Associates. - Тренд спадний, і йому варто слідувати".

У п'ятницю додатковий тиск на нафтовий ринок чинила негативна статистика з Китаю. Індекс менеджерів із закупівель у виробничому секторі, що розраховується Caixin Media і Markit, впав у серпні до найнижчого рівня з 2009 року - 47,1 пункту проти 47,8 в липні.

Це підсилило побоювання щодо погіршення ситуації в другій найбільшій економіці світу, які і так сильно зросли після девальвації юаня, розпочатої Народним банком Китаю півтора тижні тому. Китай також є другим у світі споживачем нафти.

Як повідомив напередодні Американський інститут нафти, видобуток в США в липні зріс на 8,8% в річному вираженні, до рекордних як мінімум з 1920-х років 9,52 млн барелів на добу.

Запаси нафти в країні майже на 100 млн барелів перевищують середній рівень для даної пори року, тоді як попит на сиру нафту незабаром почне знижуватися в міру завершення літнього сезону водіння і закриття НПЗ на планові ремонтні роботи.

За даними джерел, міністр енергетики Алжиру Салах Хебрі звернувся до членів ОПЕК з пропозицією розглянути заходи з підтримки цін на нафту і стабілізації ринку, повідомив "Інтерфакс".

Раніше заклопотаність падаючими котируваннями висловили представники Еквадору і Венесуели, які також закликали керівництво картелю до рішучих дій з підтримки ринку.

"Ми ведемо економічну війну з падаючими цінами на нафту", - заявив у минулу суботу президент Венесуели Ніколас Мадуро. Раніше в серпні він говорив, що намагався організувати екстрену зустріч країн ОПЕК і Росії, щоб домовитися про підтримку цін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!