"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Медведєв пообіцяв швидке зміцнення рубля

Неділя, 23 серпня 2015, 10:43

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв висловив упевненість, що в середньостроковій перспективі курс рубля повинен повернутися до того рівня, який був досягнутий до останнього ослаблення національної валюти.

Про це він заявив журналістам у суботу, передає "Інтерфакс".

"Звичайно, ми будемо допомагати також, я маю на увазі уряд, Центральному банку, в сенсі отримання припливу додаткових валютних надходжень. Найближчим часом, я думаю, будуть і додаткові валютні продажі з боку наших валютних експортерів, що також буде позначатися на котируваннях рубля", - сказав прем'єр.

Він зазначив, що уряд має намір вживати з Центральним банком певний набір узгоджених заходів.

Реклама:

Основною причиною ослаблення курсу рубля останнім часом Медведєв назвав один з найнижчих рівнів цін на нафту, який склався за останні 30-40 років.

"Причина ослаблення рубля останнім часом, безумовно, пов'язана з падінням цін на нафту. Треба зізнатися, що це найнижча точка нафтових котирувань за шість останніх років", - сказав він.

Медведєв додав, що якщо наводити ці ціни з урахуванням зміни курсу долара до тих цін, які були в 1980-ті - на початку 1990-х років, то виявиться, що сьогодні ми спостерігаємо одну з найнижчих точок цін, за якими нафта продавалася протягом більш ніж третини століття.

"Це, звичайно, істотно впливає на положення нашої національної валюти, послаблює рубль", - зазначив Медведєв.

Крім того, за словами глави кабінету міністрів, існує і ряд інших причин: це загальна нестабільність на ринку капіталу, ситуація навколо китайської валюти, а також в деякій мірі рішення Казахстану щодо відмови від валютного коридору, яке послабило курс тенге.

Економіки РФ і Казахстану взаємопов'язані, тому цей процес не міг не вплинути на Росію, заявив прем'єр-міністр.

Напередодні рубль продовжив падати по відношенню до долара і євро на Московській біржі, оновивши мінімуми більш ніж за півроку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: