Дефіцит зовнішнього фінансування України становить 18,4 мільярда доларів

Субота, 22 серпня 2015, 17:38

За оцінками Інституту економіки та прогнозування НАНУ, дефіцит зовнішнього фінансування тільки на 2015 рік становить 18,4 млрд доларів, якщо враховувати необхідний у цільовому значенні приріст резервних активів, а без такого обліку - 8,4 мільярда.

Про це в статті для "Дзеркала тижня" пише Валерій Геєць.

Одним із способів покриття цього дефіциту є реструктуризація зовнішнього боргу державного сектору економіки, що, за оцінкою МВФ, має зменшити обсяги боргових виплат у 2015 році на 5,2 млрд доларів.

Але навіть після реструктуризації зовнішнього боргу на умовах пролонгації або зменшення основної суми боргу дефіцит зовнішнього фінансування України, з урахуванням приросту резервів, орієнтовно складе 13,2 млрд доларів (при обліку приросту резервних активів на 10 млрд), вважає автор статті.

Реклама:

Він прогнозує, що і в 2016 році Україна потребуватиме зовнішнього фінансування для покриття розривів платіжного балансу і приросту резервних активів у сумі 10 млрд доларів.

Водночас МВФ прогнозує дефіцит зовнішнього фінансування України у 2015 році у сумі 5,2 млрд доларів (з урахуванням приросту міжнародних резервів на 10,8 млрд), що має повністю покриватися за рахунок реструктуризації зовнішнього боргу.

Такий погляд, на думку автора, досить оптимістичний, але він відповідає прийнятій практиці діяльності МВФ.

"Віденський інститут міжнародних економічних досліджень оцінює дефіцит зовнішнього фінансування для України у 2015 році у суму до 15 млрд доларів, і ці оцінки, як бачимо, корелюють з нашими", - зазначає автор.

"На підтримку цього зауважимо, що запозичити фінансові ресурси такого масштабу ззовні неможливо, тому Україні потрібна і реструктуризація, і одночасно списання частини боргу, що суттєво вплине на реалізацію можливостей щодо її доступу до міжнародних фінансових ринків", - пише Геєць

Автор також підкреслив, що, за даними національних рахунків в період 1996-2013 років, чисте кредитування Україною зовнішнього світу становило понад 122 млрд доларів.

"Це означає, що Україна є нетто-кредитором світу. З української економіки за кордон виведений обсяг фінансових ресурсів, який за сьогоднішнім курсом перевищує річний обсяг ВВП. Це втрата реального інвестиційного ресурсу, який мав би забезпечувати реалізацію інвестиційно-залежної моделі економічного зростання", - пише автор.

На його думку, нинішня орієнтація на ресурси зовнішніх кредиторів, у тому числі і міжнародних фінансових організацій, тільки підсилює боргову залежність, вихід з якої, як демонструє приклад Греції, Іспанії, Португалії та багатьох інших країн, буде вкрай обтяжливим.

Автор також звертає увагу, що вже на початок поточного року валовий зовнішній борг України становив 127,1% ВВП, майже вдвічі перевищуючи 65-відсоткову межу. Межею боргового навантаження для України при нинішньому рівні розвитку її економіки є 40-45% ВВП, вважає Геєць.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!