Казахстанці виплеснули в соцмережі невдоволення девальвацією

Субота, 22 серпня 2015, 17:19

Жителі Казахстану виплеснули в соціальні мережі невдоволення девальвацією тенге, що викликає зростання цін.

Про це пише Рейтер.

У спробі підтримати економіку, Казахстан відпустив тенге у вільне плавання і перейшов до інфляційного таргетування, наслідуючи приклад Росії. В результаті, курс тенге в четвер впав більш ніж на 26% до 255,26 за 1 долар.

У п'ятницю в найбільшому місті країни Алма-Аті обмінні пункти пропонували долар по 253 тенге, в той час як деякі магазини, що торгують дорогими смартфонами і електронікою, були закриті, а інші міняли цінники.

Реклама:

Один з найбільших казахстанських автодилерів Астана-Моторс повідомив, що закрив автосалони в четвер, але в п'ятницю відкрився, скорегувавши ціни в тенге.

Девальвація найсильніше позначиться на пересічних казахстанцях, які заробляють в середньому 127.000 тенге (503 долари) на місяць і для яких купівля продуктів харчування є однією з основних статей витрат.

"Чим я зайнятий? Малюю нові цінники", - сказав продавець овочів і фруктів Даулет Ишимбай. Дохід від продажу овочів доповнює його скромну пенсію. Дині з Узбекистану і ящики з киргизьким виноградом контрастують зі скромними на вид помідорами й огірками з півдня Казахстану.

На питання, чого він очікує після різкого знецінення тенге, він сказав: "Менше покупців і більше головного болю".

Але в одному магазині в старому центрі Алма-Ати, 43-річна продавець Алма сказала, що кілька пенсіонерок грунтовно закупилися сіллю, цукром, а також сірниками.

"Неймовірно, просто як у радянський час", - сказала вона.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, сказав у четвер, що наказав правоохоронцям жорстко припиняти будь-які протести з боку провокаторів проти нової валютної політики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: