У Фонді гарантування пояснили, кому з кримчан повернуть гроші

П'ятниця, 21 серпня 2015, 20:05

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик заявив, що в окупованому Криму Фонд нічого повертати не збирається.

Про це він сказав в інтерв’ю Економічній правді.

"Наразі мова йде лише про вкладників, які є громадянами України та відкрили рахунки у неплатоспроможних банках, відділення яких знаходилися на території Криму", - пояснив Оленчик.

Він заявив, що ці дії орієнтовані на переселенців, які покинули Крим і є громадянами України.

Реклама:

"Україна є правовою державою і зобов'язана захищати гарантовані права своїх громадян, що визначено у тому числі в законі "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", - сказав заступник директора Фонду гарантування вкладів.

За його словами, даний закон визначає, що тимчасово окупована територія України є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України, а основою соціальної політики держави Україна стосовно населення тимчасово окупованої території України є захист і повноцінна реалізація соціальних прав громадян України, у тому числі корінних народів та національних меншин.

"При цьому стаття 12 закону України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" передбачає особливості таких виплат. Таким чином, фонд не має моральних і правових підстав дискредитувати громадян за територіальною ознакою", - сказав Оленчик.

Раніше повідомлялося, що Фонд гарантування вкладів має намір забеспечити виплати коштів в межах гарантованої суми вкладникам неплатоспроможних банків, які проживають на тимчасово окупованій території АР Крим та міста Севастополь.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: