WSJ: Росія готова продати Пакистану вертольоти і побудувати газопровід

П'ятниця, 21 серпня 2015, 17:32

Росія згодна продати Пакистану вертольоти і готова побудувати газопровід в цій країні вартістю 2 млрд доларів, що може стати найбільшою інвестицією Москви в даний регіон за останнє десятиліття.

Про це пише "Дзеркало тижня" з посиланням на The Wall Street Journal.

Видання повідомляє, що Пакистан розглядає варіанти зовнішньополітичного співробітництва на тлі зростаючої напруженості зі США, які вважають Ісламабад ненадійним союзником у боротьбі з ісламістами в регіоні.

У четвер, 20 серпня Пакистан заявив, що збирається купити чотири російських бойових вертольота Мі-35 після серії двосторонніх візитів високопоставлених представників Ісламабаду і Москви. Однак сума контракту не розголошується.

Реклама:

Довгий час Пакистан був союзником США, в той час, як Росія активно розвивала відносини з Індією, сусідом і фактично ворожою державою для Ісламабаду.

Найбільш яскравим маркером, який сигналізує про новий рівень відносин між РФ і Пакистаном є намір російської компанії "Ростех" побудувати 1100-км газопровід. Очікується, що угоду про будівництво даного газопроводу буде підписано в наступному місяці.

Планується, що газопровід компанії "Ростех" з'єднає портове місто Карачі з іншим пакистанським містом Лахор. При цьому російська компанія, якою керує один з близьких друзів Путіна, буде власником "труби" 25 років.

The Wall Street Journal відзначає, що Росії доведеться конкурувати за ринок Пакистану з Китаєм, який розглядає цю країну в якості одного зі своїх ключових союзників.

На думку видання, КНР і РФ прагнуть знизити рівень ісламістських настроїв у регіоні шляхом інвестиції в економіку Пакистану.

В липні Глави держав-членів Шанхайської організації співпраці підписали документ про початок процедури прийому Індії і Пакистану в свої ряди. Членами ШОС є Росія, Китай, Казахстан, Киргизія, Таджикистан і Узбекистан. Статус спостерігачів мають: Монголія, Індія, Іран, Пакистан і Афганістан.

Необхідно підкреслити, що Росія на міжнародній арені прагне розвивати відносини з державами, які критикують США або йдуть з орбіти впливу Вашингтона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!