МВФ вважає, що для реформування ДФС не вистачає політичної волі

П'ятниця, 21 серпня 2015, 10:58

МВФ вимагає втручання на вищому рівні та прояву політичної волі для реформування Державної фіскальної служби.

Про це йдеться в резюме Місії МВФ, яка завершила в липні 2015 року роботу в Києві. Документ є в розпорядженні Економічної правди.

Узгоджений пакет рекомендацій включає конкретні заходи і вказує на необхідність консолідованої позиції керівництва України щодо питання податкової реформи.

"Програма змін є дуже суттєвою. Щоб домогтися успіху, їй необхідна стійка політична  відданість, достатність ресурсів, а також стабільність і єдність у команді вищого  керівництва ДФС", - йдеться в документі.

Реклама:

"Публічні заяви голови Митної служби, які стають дедалі частішими, ясно вказують на недостатню налаштованість на втілення напрямків реформи ДФС. Ця ситуація погіршується. Необхідне втручання на вищому рівні для відновлення довіри", - наголошують в МВФ.

Місія вважає, що для завоювання довіри ДФС, Уряд, бізнес та суспільство мають укласти між собою нову "угоду". На думку МВФ, цього можна досягти шляхом запровадження п'яти основних заходів.

Перший - вдосконалення системи збору надходжень. За рахунок підвищення результативності податкового аудиту та більш ефективної системи стягнення податкової заборгованості з найбільших платників податків.

Другий - поетапна перевірка персоналу перед його повторним призначенням до ДФС. Так, В МВФ пропонують атестацію персоналу здійснювати поетапно.

Передбачається, що перший етап триватиме до 31 грудня 2016 року. Він охоплюватиме щонайменше 25% персоналу ДФС, в першу чергу починаючи з персоналу, задіяного в найбільш пріоритетних та вразливих секторах – адміністрування великих платників податків та врегулювання спорів.

Третій - нова система швидкого врегулювання податкових спорів. Так, в рамках ДФС планується створити новий підрозділ, який підпорядковуватиметься безпосередньо Голові ДФС.

Четвертий - більш дієві податкові повноваження. В рамках цього заходу передбачається, що мораторій на податковий аудит середніх та малих платників податків буде скасований з 1 січня 2016 року.

П'ятий - реформа цільової оплати праці.

Крім цього, Місія пропонує переглянути визначення великого платника податків з метою забезпечити охоплення приблизно 60% податкових доходів.

У Фонді також відзначають, що ДФС залишається організацією з надлишковим штатним наповненням.

Окремо МВФ відзначає напрямки щодо посилення кадрового складу ДФС, включаючи скринінг (перевірка компетентності та сумлінності) співробітників перед повторним призначенням в штат Служби.

Відповідно до рекомендацій МВФ, план першочергових заходів розрахований на 2015-2016 роки.

Як відомо, Державна фіскальна служба (ДФС) була створена у 2014 році як наступник Міністерства доходів і зборів (Міндоходів) з трьома блоками – податковим блоком, митним блоком і блоком податкової міліції.

З повною версією документу можна ознайомитися тут.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!