Назарбаєв: "плаваючий курс" для тенге - це найменше зло

Четвер, 20 серпня 2015, 20:48

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв закликав експортерів продавати валюту всередині країни і ввів мораторій на підвищення зарплат чиновникам.

Про це він заявив на зустрічі з керівниками найбільших компаній-експортерів 20 серпня, повідомляють "Ведомости".

Вранці в четвер уряд і Нацбанк Казахстану оголосили про зміну кредитно-грошової політики і про перехід до ринкового курсу тенге. Зараз, за словами Назарбаєва, на тлі значного погіршення ситуації у світовій економіці почалася криза і в економіці Казахстану.

"Від цього шторму ніхто не може залишитися осторонь", - цитує його Kazinform.

Реклама:

Президент нагадав, що продовжують падати світові ціни на нафту - важливий експортний потенціал Казахстану. Продовжується падіння цін на метали, яке почалося ще в 2011 році.

Він додав також, що з 2014 року американський долар зміцнюється до всіх світових валют, і "більшість країн, включаючи Євросоюз, провели знецінення своїх валют".

Як передає Kazinform, впав попит на казахстанську експортну продукцію з боку основних торговельних партнерів - "Китаю і Росії у зв'язку з ситуацією всередині цих країн".

Поки, за його словами, спостерігається падіння конкурентоспроможності казахстанських підприємств, погіршується ситуація з зайнятістю, виплатами зарплати. Обсяг недоотриманих бюджетом коштів в 2015 р оцінюється в 264 млрд тенге.

Посилаючись на дані Національної палати "Атамекен", він повідомив, що у "величезної кількості підприємств" впав експорт до Росії і навіть з казахстанського ринку їх продукція витісняється російськими виробниками, передає Tengrinews.kz.

У цій ситуації у Казахстану, за його словами, було три виходи. Перехід до вільного курсу тенге виявився найбільш підходящим, передає Tengrinews.kz.

Також був варіант "нічого не робити, сидіти і чекати поліпшення ситуації, проте ціною такої політики було б скорочення власного виробництва країни, втрата робочих місць і "спалення" наших резервів", пояснив Назарбаєв.

Ще один варіант - плавне ослаблення курсу тенге в межах коридору, як робив досі нацбанк, - також зажадав би "великих витрат золотовалютних резервів", додав президент. У підсумку це призвело б до втрати конкурентності та до загального великого збитку.

"Тому, подумавши, прорахувавши всі можливості, керівництво країни вважає найбільш правильним введення вільно плаваючого курсу тенге, перехід до інфляційного таргетування. Треба прямо сказати - це вимушений захід, іншої альтернативи не було. Криза завжди вносить свої корективи", - заявив Назарбаєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: