"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В роботі керівництва МОЗ виявили численні порушення

Четвер, 20 серпня 2015, 20:36

В результаті перевірки діяльності роботи Міністерства охорони здоров'я, комісія виявила цілу низку грубих порушень.

Про це йдеться в матеріалах розслідування діяльності МОЗ, які є в розпорядженні ЕП.

У документі наголошується, що комісія виявила порушення у формуванні реєстру оптово-відпускних цін на лікарські препарати і вироби медичного призначення.

Згідно з даними розслідування, через затримки міністерства за період з вересня 2014 року по 15 червня 2015 року з реєстру цін було вилучено 311 позицій лікарських засобів термін дії реєстраційних посвідчень на які закінчився.

Реклама:

Крім того, комісія встановила, що взимку і навесні 2015 року розподіл обов'язків між керівництвом МОЗ з координації та контролю напрямків роботи визначався усними домовленостями.

У документі також наголошується, що в результаті бездіяльності з боку посадових осіб МОЗ, відповідальних за закупівлі банківських послуг, станом на 8 липня 2015 року залишаються невикористаними 67,3 млн гривень виділених бюджетних коштів.

Відповідно, 17 осіб, по яким Комісією МОЗ прийнято позитивне рішення про направлення їх на лікування за кордон, не мають можливості своєчасного проведення лікування.

"Зазначені дії призвели до затягування у наданні медичної допомоги громадянам, які потребують невідкладного лікування за кордоном, в результаті чого за період з 1 січня по 1 липня 2015 року померло 6 хворих, які перебували на обліку", - йдеться в акті.

У документі наголошується, що заступник міністра охорони здоров'я Олександра Павленко протягом 4 місяців координувала роботу Управління фармацевтичної діяльності та якості фармацевтичної продукції не маючи на це повноважень.

Згідно з даними розслідування, Павленко також втручалася в процес державної реєстрації лікарських засобів в Міністерстві охорони здоров'я.

Комісія також встановила, що за час роботи Олександра Квіташвілі не був складений річний план закупівель лікарських препаратів, не були прийняті необхідні кадрові рішення і не проведена перереєстрація ліків.

За результатами розслідування комісія дійшла висновку, що міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі не відповідає займаній посаді, а його перший заступник Олександра Павленко підлягає звільненню.

Комісія також має намір звернутися до правоохоронних органів з проханням провести розслідування обставин смерті шести українських пацієнтів.

Голова МОЗ у коментарі УП спростував частину звинувачень на адресу відомства. Так, наприклад, міністр вказує на недостовірність інформації про зв'язок смерті пацієнтів з діями чиновників МОЗ.

"Це абсолютна неправда, і дуже страшно, коли маніпулюють такими речами, як смерть людей. Автори документа навіть не запросили інформацію, чому і коли саме померли ці люди", - заявив Квіташвілі.

Як розповів міністр, насправді з шести чоловік двоє померли під час лікування, за яке сплатила держава.

Тим не менш, за підсумками розслідування комісія запропонувала "розглянути питання" про звільнення Олександра Квіташвілі за низький рівень організації роботи відомства.

Раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк розпорядився зняти гриф "для службового користування" з двох службових розслідувань по Міністерству охорони здоров'я і ознайомити з ними громадськість.

Як відомо, "Українська правда" писала про хронологію і змістнепублічного конфлікту між МОЗ, Кабінетом міністрів і депутатами Верховної Ради.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: