Тристоронні газові переговори можуть відбутися наприкінці вересня

Четвер, 20 серпня 2015, 15:12

Наприкінці вересня може відбутися тристороння зустріч щодо газу ЄС-РФ-Україна.

Про це заявив член Єврокомісії з енергетики Мігель Аріас Каньєте на прес-конференції в Брюсселі в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Європейська комісія направила російському і українському міністрам енергетики документ, що містить основні пункти, за якими треба досягти згоди у сфері газопостачання України: характер і термін дії протоколу, формула ціни і знижки, мінімальний обсяг закупівель та їх фінансування", - сказав Каньєте.

"Цей документ обговорюватимуть на двосторонніх міністерських зустрічах, перша з яких відбудеться 27 серпня з українським міністром. І, можливо, на початку вересня - з російським міністром. І якщо буде збіг позицій, відбудеться тристороння міністерська зустріч наприкінці вересня", - сказав він.

Реклама:

За словами Каньєте, Єврокомісія працює, не покладаючи рук, щоб сформувати новий протокол з постачань газу з Росії в Україну з жовтня 2015 року до березня 2016.

"Єврокомісія, звісно, хоче, щоб був другий "зимовий пакет". Це наша позиція", - зазначив член ЄК з енергетики.

Він нагадав, що остання міністерська тристороння зустріч із газу у Відні не дала результату. Для Відня був підготовлений проект протоколу, за яким сторони досягли згоди на робочому рівні, але на міністерському рівні позиції змінилися.

"Явно не було політичної волі як з однієї, так і з іншої сторони, домовитися щодо такого протоколу. Через це Єврокомісія проінформувала Нормандську групу про безвихідь у переговорах. І це також причина, з якої ми запросили орієнтації від глав держав і урядів відповідних країн", - пояснив Каньєте.

Він також виклав аргументи Єврокомісії на користь укладання протоколу. Передусім, потрібно гарантувати газопостачання України на майбутню зиму. І хоча ситуація дещо покращилася порівняно з минулим роком завдяки реверсним постачанням газу з країн ЄС, Україна все одно потребує запасів, щоб підготуватися до складного зимового сезону.

"Є справжня потреба в закупівлі газу для України", - наголосив єврокомісар.

Крім того, додав він, потрібно гарантувати постачання України, зберігши при цьому транзит газу з Росії в Євросоюз, що в інтересах Москви, яка тим самим збереже позицію надійного постачальника.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!