Назарбаєв прогнозує падіння цін на нафту до 30 доларів за барель

Середа, 19 серпня 2015, 15:46

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв закликає готуватися до цін на нафту на рівні 30-40 доларів за барель.

Про це він заявив на нараді з системним заходам економічної політики, передає прес-служба президента Казахстану.

"По-перше, низькі ціни на нафту і метали, на думку експертів, можуть зберегтися протягом 5 років. По-друге, доступ країн, що розвиваються до інвестицій і капіталу буде значно обмежений. І, по-третє, стискається ринок збуту казахстанської продукції через слабкий попит з боку наших основних партнерів, насамперед, Росії та Китаю", - сказав Назарбаєв.

Він підкреслив, що в сформованих умовах від держави потрібне проведення ефективних попереджувальних заходів щодо забезпечення збалансованої бюджетної та монетарної політики, а також протидії глобальним викликам з метою підтримки економічного зростання.

Реклама:

Назарбаєв відзначив, що виходячи з нових економічних реалій, необхідно адаптуватися до цін на нафту на рівні 30-40 доларів за барель.

Він також доручив знизити дефіцит республіканського бюджету до 1% до 2018 року, зазначивши, що фінансування дефіциту повинно проводитися тільки за рахунок внутрішніх резервів.

Президент Казахстану підкреслив, що пріоритетом має стати підтримка ключових галузей економіки, що мають конкурентні переваги.

Як повідомлялося, в середу вартість жовтневих ф'ючерсів на північноморську суміш Brent знижувалася на 0,43% - до 48,6 долара за барель.

Ціна жовтневих ф'ючерсів на нафту WTI опускалася на 0,31% - до 42,49 долара за барель.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: