"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутат розповів, як Коломойський вивів 337 мільйонів з "Укрнафти"

Вівторок, 18 серпня 2015, 20:57

Олігарх Ігор Коломойський в 2014 році незаконно вивів з "Укрнафти" 337 млн гривень.

Про це у своєму блозі на "Українській правді" написав депутат від БПП Сергій Лещенко.

"У жовтні минулого року в Києві відбулися збори акціонерів "Укрнафти", на яких вирішили розділити доходи компанії за три роки, з 2011 по 2013 рік. Менеджмент компанії, керованої Коломойським протягом останніх 12 років, оголосив тоді про такі результати роботи підприємства", - написав депутат.

Згідно з офіційним протоколом зборів акціонерів, прибуток "Укрнафти" становив 2,182 млрд гривень в 2011 році, 1,428 млрд в 2012 році і 189 млн гривень в 2013 році.

Реклама:

"У 2013 році відбулося катастрофічне падіння прибутку. Він скоротився більш ніж у десять разів у порівнянні з 2011 роком. І яке ж пояснення прозвучало від менеджерів Коломойського? Виявляється, значна сума коштів була вкладена "Укрнафтою" в геологорозвідку", - зазначив Лещенко.

"З листа прокуратури Івано-Франківської області на адресу "Нафтогазу" за підсумками перевірки випливає, що в 2014 році, двома датами "Укрнафта" уклала дев'ятнадцять договорів з підприємством "Карпатське управління геофізичних робіт" та перерахувала йому 337 млн гривень для підготовки "геолого-тематичної продукції щодо геологорозвідки", - пише він.

Після цього, зазначає депутат, "Карпатське управління геофізичних робіт" переуклало договір з компанією "Уністрой" для проведення тих самих робіт, яких вимагала "Укрнафта".

"У свою чергу, "Уністрой" в цей же день, замість проведення геологорозвідки, підписала договір з "Карпатським управлінням геофізичних робіт" на постачання йому 40 тисяч тонн нафтопродуктів на суму понад півмільярда гривень", - пише Лещенко.

"І в залік цього контракту 337 мільйонів гривень, які прийшли на "Карпатське управління геофізичних робіт" від "Укрнафти", пішли на "Уністрой". В якості передоплати", - заявив він.

За його даними, засновниками цього підприємства є Багамський, Белізькі і Віргінські офшори.

"Через кілька місяців, у зв'язку з непостачанням нафтопродуктів, договір між "Карпатським управлінням геофізичних робіт" та "Уністроем" розривається, а ось акти про виконання "Уністроем" геологорозвідки - підписуються", - повідомив Лещенко.

"Цього року була проведена перевірка, в ході якої розкрилася вся схема. Як пише Івано-Франківська прокуратура, "не вбачається фактичного руху робіт/послуг" від "Уністроя" на адресу "Карпатського управління геофізичних робіт". А сама компанія "Уністрой", в якій осіли 337 мільйонів гривень, "має ознаки фіктивності", - зазначив депутат.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!