Обов'язковий продаж 75% валютної виручки продовжать - банкіри

Понеділок, 17 серпня 2015, 13:52

Норму обов'язкового продажу 75% валютної виручки, термін дії якої закінчується 3 вересня, буде продовжено ще щонайменше на три місяці.

Таку думку висловили банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Без сумніву, норму буде продовжено щонайменше на три місяці. Деяка стабілізація, яка спостерігається на валютному ринку, все ще не має стійкого характеру і підтримується на цьому рівні, зокрема, й за рахунок дії цієї норми", - сказав перший заступник голови правління "Промінвестбанку" В'ячеслав Юткін.

"Дію цієї норми Національному банку є сенс продовжити, оскільки вона є ефективним інструментом управління курсом валют", - сказала начальник управління валютного контролю Укрінбанку Катерина Соболь.

Реклама:

За її словами, скасування ж її небажане, доки не стабілізується економічна ситуація в Україні, оскільки зазначена норма з обов'язкового продажу - один з основних інструментів наповнення валютного ринку в нинішніх нестабільних умовах.

Аналогічного погляду дотримується й начальник відділу стратегічного планування "Укрсоцбанку" Єгор Перелигін.

"Певна волатильність курсу національної валюти, зовнішній тиск на бюджет країни, домінуюча імпортна складова і "хворобливий" стан платіжного балансу не дозволяють нині скасувати цю норму", - сказав експерт.

Директор із ризиків банку "Кредит Дніпро" Олена Домуз, у свою чергу, зазначила, що діюча норма обов'язкового продажу частини валютної виручки дала змогу наповнити валютою міжбанк після девальваційних потрясінь на початку року.

"Скасування обмежень і контролюючих заходів НБУ буде можливе лише після стабілізації економічної ситуації в Україні, коли перед нами будуть повною мірою відкриті зовнішні ринки і приплив валюти в країну буде стабільним", - заявила Домуз.

На думку банкіра, доки ситуація з реструктуризацією зовнішнього держборгу не проясниться, особливо розраховувати на те, що пропозиція на безготівковому ринку зростатиме, не варто.

"Крім того, попереду на Україну чекає опалювальний сезон і, відповідно, закупівля енергоресурсів. У цей час особливо відчуватиметься попит на валюту, тому скасування норми про обов'язковий продаж 75% експортної виручки восени малоймовірне", - сказала вона.

Експерти вважають, що Нацбанк може зменшити, а потім й скасувати норму обов'язкового продажу валютної виручки не раніше за 2016 рік.

Як повідомлялося, НБУ в червні продовжив на три місяці - до 3 вересня - дію антикризових заходів, які було введено у березні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!