Іран може збільшити експорт нафти на 730 тисяч барелів за добу

Субота, 15 серпня 2015, 11:09

Іран після зняття санкцій може збільшити експорт нафти на 730 тис. барелів за добу, що призведе до падіння світових цін на "чорне золото".

Про це повідомили в п'ятницю іранські ЗМІ з посиланням на прогноз Міжнародного енергетичного агентства.

На думку експертів, таке зростання обсягів експорту іранської нафти може бути забезпечено "досить швидко" після скасування міжнародних і односторонніх санкцій щодо Тегерана.

За даними іранської сторони, до введення санкцій Тегеран постачав на експорт 2,3-2,5 млн барелів нафти на добу, потім цей показник скоротився вдвічі.

Експерти очікують, що зростання експорту іранської нафти відбудеться у другій половині 2016 року.

Додаткові поставки за кордон іранської нафти в поєднанні з високими обсягами виробництва і порівняно низьким зростанням рівня споживання в світі призведе до більшого, ніж очікувалося, зниження цін на нафту, вважають експерти.

Міністр нафти Ірану Біжан Зангане раніше заявив про намір збільшити нафтовий експорт після виконання укладеного 14 липня у Відні спільного всеосяжного плану дій (СВПД) з врегулювання іранської ядерної проблеми.

"Після виконання СВПД у нас розпочнеться основна робота. Перший крок - це підготовка до збільшення нафтового експорту", - зазначив міністр, якого цитують іранські ЗМІ.

За їхніми даними, нафтопереробні підприємства Греції, Іспанії та Італії висловили готовність відновити купівлю іранської нафти після скасування санкцій щодо Ісламської республіки.

Інтерфакс-Україна

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!